Cantero de Letur, empresa líder en la producció de lactis ecològics, impulsa sis nous projectes internacionals de cooperació al desenvolupament destinats a famílies de pocs recursos a Hondures, Colòmbia, Etiòpia i RD Congo. La labor solidària de la companyia de Letur en els últims 21 anys ha beneficiat a milers de persones per tot el planeta i, en els últims anys, han multiplicat els seus esforços per a afavorir models que tendeixin a l’autogestió i la creació d’unitats productives.

Cantero de Letur projectes

El compromís de l’empresa d’Albacete no sols se centra en una producció ecològica amb la qual crea vida i treball en l’entorn rural pròxim revitalitzant així l’economia de la zona, sinó també en l’impuls al desenvolupament dels més desfavorits. L’objectiu: brindar especialment a dones i nens d’ajudes i eines que els permetin reorientar la seva vida i disposar de recursos per a autogestionar-se.

Unitats autogestionades i respecte al medi ambient

L’empresa considera de vital importància ajudar a comunitats d’aquells països que es troben en condicions extremes de vulnerabilitat i pobresa. Per a això, cada any es destina un 10% dels seus beneficis a col·laborar en projectes internacionals d’ajuda al desenvolupament, mantenint sempre un control directe de l’ús dels recursos i els seus resultats.

“Un dels principis fonamentals de la filosofia de Cantero de Letur és promoure la igualtat d’oportunitats per a minimitzar les diferències econòmiques i socials, aconseguint una societat amb menys desigualtats”, explica Pablo Cuervo Arango, director gerent de Cantero de Letur. Així, defineix els seus punts d’actuació en llocs com Àfrica i Sud-amèrica, entre altres, als quals cal sumar algun d’índole local destinats al progrés de la comarca de la Serra del Segura.

Desenvolupament rural i aules de cant a Hondures

La signatura de Letur ha centrat gran part dels seus esforços solidaris a Hondures, contribuint al fet que la població rural de comunitats lencas en situació de vulnerabilitat enforteixi les seves capacitats per al desenvolupament econòmic i autònom amb el qual garanteixin el desenvolupament social i econòmic. Per a això es fomenta el desenvolupament humà sostenible amb la visió d’un món respectuós amb la naturalesa i s’ensenya a la població les claus per a la producció d’hortalisses, ous i lactis.

També a Hondures, en el municipi de Sant Pere Sula i de la mà del programa Pas a pas, la companyia làctia està col·laborant, al llarg de l’any, en la construcció i posada en marxa d’una aula de cant i ball de la qual es beneficiaran directament uns 200 menors (120 nenes i 80 nens). Indirectament també afavorirà a altres 80 nens de diferents comunitats i parròquies pròximes, que participaran en les activitats que s’organitzen, com la Tarda Cultural, la Jornada en Defensa de la Vida, i consumiran aliments de producció local. L’objectiu és del moviment és educar, protegir i enaltir la vida dels menors i les seves famílies.

Apoderament femení i lluita contra la violència sexual a Àfrica

Un dels projectes més il·lusionants és el que Cantero de Letur impulsa a Etiòpia amb l’objectiu de potenciar l’apoderament de les dones en la zona urbana de Meki. L’objectiu general de la iniciativa és reduir el nivell de pobresa extrema de 600 dones en situació de vulnerabilitat econòmica i social mitjançant formació professional i brindant suport financer a través de la promoció de 20 Grups d’Estalvi.

Cantero de Letur projectes

Amb aquestes mesures, el projecte promogut per la comunitat de Sant Pau (CSP) pretén que les dones puguin posar en marxa petits negocis mitjançant una capacitació comercial perquè sàpiguen administrar i millorar els seus comerços, la qual cosa milloraria les condicions familiars. També es realitzen visites domiciliàries i tallers per a millorar la salut i la higiene, a més d’un pla de millora d’habitatges que faciliti que els fills creixin de manera segura i saludable.

Dins del compromís empresarial contra la violència de gènere, Cantero de Letur també es trasllada fins a la República Democràtica del Congo per a executar un projecte per a albergar a 42 nenes i els seus fills víctimes de violència sexual que sofreixen situacions d’explotació i abandó.

Lluny dels seus llocs d’origen, excloses per les seves famílies i sense recursos, les nenes acaben en cases de prostitució o als carrers de Bukavu abandonades a la seva sort. La Casa d’acollida San José, amb qui es desenvolupa la labor, acull a les noies. Algunes d’elles han donat a llum i altres estan embarassades, per la qual cosa se’ls ofereix un entorn segur que els permeti desenvolupar-se com a persones. Les hi integra en el sistema escolar, se’ls ofereix assistència mèdica a elles i els seus bebès, i se’ls ofereix formació en diverses activitats, com a costura, agricultura o fleca, per exemple.

Cantero de Letur també reitera la seva participació en la comissió intereclesial Justícia i Pau, que porta 34 anys brindant suport jurídic i serveis bàsics als colombians alhora que persegueix la pau en els territoris assotats per la violència sociopolítica i el control territorial exercit per estructures armades paramilitars.

Encara que la major part dels projectes es duguin a terme a l’estranger, Cantero de Letur també actua a nivell nacional. Concretament col·labora a Madrid amb la Cooperativa Senda per a oferir unes cures dignes a tot aquell que ho necessiti, especialment les persones majors, i a les famílies o amics que necessitin ajuda per a cuidar-los correctament.

Cantero de Letur projectes

Els projectes es desenvolupen de manera autònoma o en col·laboració amb altres organitzacions, com per exemple Casa San José, COPINH, Comunitat de Sant Pau o Justícia i Pau, entre altres. Cantero de Letur s’enorgulleix de la seva labor social amb els més necessitats en els últims 21 anys i treballa per a continuar fent-ho. El seu compromís amb la fabricació de lactis ecològics de caràcter natural i sostenible garanteix la possibilitat de continuar invertint part dels seus beneficis en projectes tan importants com els d’ajuda humanitària, imprescindibles per a la consecució d’un món millor.

Sobre Cantero de Letur

Cantero de Letur és l’empresa pionera a Espanya en producció de lactis ecològics amb més de trenta anys d’història. Actualment és líder del mercat espanyol en el seu segment i compta amb una àmplia gamma de productes lactis ecològics de llets de cabra, vaca i ovella. La companyia manté des de la seva fundació un fort compromís social amb la zona rural de Letur, on se situa, i s’ha convertit en un pilar fonamental en l’economia d’aquesta comarca d’Albacete generant més de 100 ocupacions per als seus habitants.

La signatura làctia és present en el mercat ecològic de refrigerats principalment amb iogurts i quefirs (constitueixen el 80% de les seves vendes amb un volum de 2.560 tones), a més de llet fresca pasteuritzada i formatges blancs pasteuritzats.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023