Amb un llarg recorregut al sector ecològic, que va arrencar el 1996, Pol Picazos Muniesa és des del passat mes d’abril Director General de Biocop Productes Biològics, ensenya pionera nascuda el 1975. El 2016 l’empresa va inaugurar les seves renovades instal·lacions, referència per la seva qualitat i eficiència i el 2019 es va incorporar a Compagnie Léa Nature, el poble de les PIMES ecològiques, familiars i independents, fabricant de productes ecològics respectuosos amb l’home i la natura. Biocop és actualment una de les marques i distribuïdores bio líders a Espanya.

Pol Picazos Biocop

Pol Picazos, guanyador aquest 2023 del Premi Personalitat de l’Any del Sector Ecològic als premis Eco & Organic Retail Awards Iberia, coneix totes les àrees de l’empresa, des de logística a vendes, passant per desenvolupament de producte, i direcció comercial i de màrqueting. Coneix el mercat des de tots els angles: des d’informar al consumidor dels beneficis dels productes ecològics, passant pels anys de creixement i puixança del comerç independent, fins a l’actual transformació dels canals de venda.

Vas iniciar la teva carrera professional a Commebio, el primer restaurant – supermercat ‘bio’ que s’obria a Espanya. Com t’ha influït aquesta experiència?

Vaig néixer en una família bio pionera i no coneixia res més que no estigués relacionat amb l’alimentació ecològica i amb un estil de vida saludable i respectuós. Amb 16 anys vaig tenir el meu primer contracte d’aprenent i la veritat és que em va servir molt per poder observar el comportament de les persones i per entendre com oferir productes bio i sans, però alhora atractius i apetitosos.

Començar la meva experiència tractant directament amb el consumidor em va ajudar molt a entendre què s’espera d’un punt de venda d’alimentació bio. També a posar-me al lloc dels propietaris dels comerços que solen tenir escassos recursos i necessiten suport per oferir una gamma de productes i una experiència de compra que els ajudi a augmentar clients i fidelitzar els que ja tenen.

«Part de la nostra identitat ha estat sempre la claredat i la transparència en tot allò que fem»

Com feu partícips de la missió de Biocop als vostres treballadors?

Totes les persones de l’equip de Biocop participen al procés, que és un work in progress constant. A més de tenir clara la missió de la companyia, és important compartir-la amb l’equip.

I al consumidor?

A través de les marques i productes que oferim. El nostre senyal d’identitat i la nostra diferenciació és que som una empresa que va néixer bio i tota l’alimentació que oferim és bio, des del primer fins al darrer. La marca Biocop avui és una marca referent ja reconeguda pels consumidors. Els nostres productes comuniquen qui som i on anem. Part de la nostra identitat ha estat sempre la claredat i la transparència en tot allò que fem. Això també se’ns valora.

Com s’ha adaptat Biocop a les tendències de mercat?

Mirem d’estar sempre molt a prop dels nostres clients: analitzem com evoluciona l’oferta i la relació amb nosaltres. El nostre origen és militant i l’activisme continua formant part de la nostra essència. Aquesta relació requereix una constant adaptació de l’oferta per cobrir les noves necessitats i fins i tot adaptar-se a futures, com ja ha passat amb alguns dels nostres productes.

Des del principi hem donat suport i el seguim donant al canal especialitzat. Hem propiciat i fins i tot liderat diverses iniciatives perquè sigui un canal de referència per a les persones que, a més de bio, volen participar en un model de consum més responsable i respectuós. Sense les botigues i els supermercats bio no tindríem el volum actual.

«El nostre origen és militant i l’activisme continua formant part de la nostra essència»

Què us aporta ser part de Compagnie Léa Nature?

Unir-nos a les empreses familiars pioneres i referents a diferents països, canals i categories ens permet mantenir la nostra competitivitat sense renunciar als nostres valors. Ens impulsa a dur a terme la nostra missió, augmentant la capacitat d’influència al mercat. Aquesta unió ens ha permès ser més competitius i oferir més assortiment.

Quines són les teves prioritats a desenvolupar per a Biocop en els propers anys?

Si n’he de dir només una, seria el benestar de l’equip del qual tinc el plaer de dirigir. Sentim la responsabilitat d’influir en positiu al sector ecològic, per això hem participat i continuem participant en fòrums i moviments que es preocupen per la qualitat real de l’alimentació i el futur del sector.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2023