«És necessari que les empreses adoptin un propòsit compartit. Quan el propòsit és experiencial i el comparteix molta gent, aquesta empresa té ànima. Al llarg dels últims 21 anys, a Veritas ens hem guiat per un propòsit compartit: transformar el món a través de l’alimentació», ha afirmat Silvio Elías, cofundador i president de Veritas, en la sessió dels Matins Esade.

Silvio Elias esade

Aquest propòsit, segons Elías, ha portat a Veritas a prendre mesures proactives i prendre la davantera en qüestions importants, com l’eliminació primerenca del bpa en els tiquets de caixa o les bosses de plàstic, anys abans que ho exigís la llei. «El producte no sempre és la clau per a explicar per què una empresa és important», ha afirmat.

Durant la seva presentació, Elías ha aprofitat per a avançar als assistents la nova reformulació del propòsit de la companyia, que es resumeix sota l’epígraf ‘Veritas, la teva millor versió’. «Quan tries Veritas, tries el món en el qual vols viure tu i la teva família. Quan un client ve a Veritas, ho fa perquè vol treure la seva millor versió», ha comentat sobre aquest propòsit.

El directiu ha repassat l’evolució de Veritas des de la seva fundació el 2002. Durant els sis primers anys, quan comptaven amb al voltant de 12 botigues, es van centrar en la creació de demanda. Després, de 2008 a 2012, en plena crisi econòmica mundial, la companyia va experimentar un creixement «impressionant», ja que les famílies van reconsiderar les seves prioritats i com consumien, connectant amb el propòsit de Veritas.

Lideratge, honestedat, passió, impacte i amabilitat, els valors fonamentals de Veritas

De 2012 a 2018, l’empresa va viure «una etapa de simfonia», durant la qual va tenir lloc l’enlairament de la marca i, encara, el sector de gran distribució no parava esment a Veritas. Finalment, de 2018 a 2023, va sorgir l’auge de la compra de producte ecològic i nova competència, a pesar que «a Espanya el consum de productes ecològics representa només el 2,5%, en contrast amb països com Àustria o Alemanya, que superen l’11%, o Dinamarca, amb un 13%. Per això, podem dir que encara hi ha gran potencial de creixement en aquest mercat», ha emfatitzat el ponent.

Elías va recordar que, el 2030, segons l’objectiu marcat per la UE, el 25% de la producció ha de ser de certificació ecològica. Les xifres de producció van en aquesta direcció, però «ha d’haver-hi un consum equivalent, sinó no serveix de res». En aquest sentit, ha reclamat bonificacions fiscals al consum, seguint l’exemple de la prova pilot que es realitzarà a Berlín, que eliminarà l’IVA dels productes ecològics.

Silvio Elias esade

Valors de la companyia

Elías també va compartir els valors fonamentals de la companyia. «Vam néixer amb el propòsit de canviar el món a través dels aliments amb lideratge —fer-lo els primers—; amb honestedat per a prendre decisions que són la garantia de resistència a llarg termini; amb passió — ja que és un sector dominat per grans distribuïdores que el fan molt bé i des de Veritas no tenim tanta grandària ni eines per a competir si no ho fas amb passió i proximitat—; amb vocació d‘impacte —deixar les coses millor del que estaven—; i amb amabilitat —quan s’és amable ets estimat—», ha comentat Elías.

Veritas va més enllà de les simples transaccions econòmiques i cerca establir vincles sòlids a llarg termini amb els seus proveïdors

En les relacions amb els seus proveïdors Veritas va més enllà de les simples transaccions econòmiques i cerca establir vincles sòlids a llarg termini. A més, l’empresa ha implementat pràctiques com l’adopció d’uniformes corporatius fet de materials orgànics o la purificació de l’aire a les seves botigues —abans de la pandèmia—, exemples del seu compromís amb fer un impacte positiu en el món a través del consum responsable.

Els Matins Esade són trobades en què els propis líders de les empreses i les institucions protagonistes aborden els seus propis reptes i desafiaments, i reflexionen sobre les seves trajectòries en elles Silvio Elías, cofundador i president de Veritas, ha estat acompanyat per Daniel Sánchez, president d’Esade Alumni i Alfred Vernis, professor del Departament de Direcció General i Estratègia d’Esade.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2023