Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, la Federación de Consumidores y Usuarios CECU, la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología (SEAE), WWF, Madrid Agroecológico y Juventud por el clima s’han dirigit per carta als Ministeris d’Agricultura, Transició Ecològica, Consum i Sanitat per a sol·licitar al Govern que rebutgi la proposta de la Comissió Europea que pretén eliminar la majoria de les normes de seguretat que regeixen la producció i venda d’una nova categoria de plantes modificades genèticament produïdes amb noves tècniques genòmiques, o NTG.

carta

La Comissió Europea ignora una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 2018, que va dictaminar que les plantes obtingudes per NTG haurien de considerar-se com a organismes modificats genèticament i, per tant, passar pels mateixos requisits de seguretat, avaluació, control, traçabilitat i etiquetatge.

Segons les organitzacions ecologistes i de consumidors, la desregulació dels cultius i aliments originats a partir de NTG té les següents conseqüències:

  • Suposa riscos per al medi ambient i la salut humana. Els estudis mostren que les NTG provoquen mutacions no intencionades en el genoma, que comporten riscos segons l’Agència Federal Alemanya per a la Conservació de la Naturalesa. A més, la proposta de la Comissió abastaria plantes silvestres i arbres forestals, amb impactes imprevisibles en uns ecosistemes cada vegada més fràgils.
  • Amenaça la llibertat d’elecció d’agricultores i agricultors. La majoria de nous organismes modificats genèticament es conrearien sense que puguin ser identificats, posant en perill la supervivència dels sectors ecològics i convencionals, que haurien de suportar la càrrega de contaminació en els seus camps.

La nova normativa europea se salta el principi de precaució i introduiria organismes modificats genèticament sense etiquetar en l’alimentació

  • Anul·la la llibertat d’elecció de les persones consumidores. Molts dels nous ingredients derivats d’aquests cultius no estarien etiquetats, privant a les persones consumidores d’informació i capacitat d’elecció. Les enquestes mostren un suport majoritari a l’etiquetatge dels aliments derivats de NTG.
  • Posa en qüestió la credibilitat de supermercats i del comerç minorista. Al no ser obligatòria la traçabilitat i l’etiquetatge per a molts d’aquests nous aliments modificats genèticament, als comerços els resultarà difícil garantir la seva absència, especialment en les seves línies ecològiques.

La proposta de la Comissió Europea és d’especial gravetat en violar el principi de precaució, un dels principis fundacionals de la UE. Per això, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, la Federació de Consumidors i Usuaris CECU, SEAE, SEU/BirdLife, WWF, Madrid Agroecològic i Joventut pel clima sol·liciten al Govern que deixi de donar suport a aquesta proposta amb l’objectiu de tornar a redactar una regulació que protegeixi el medi ambient, la salut pública i a les persones productores i consumidores.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2023