Catherine Flurin viu als Alts Pirineus. Enginyera en apicultura, experta en apiteràpia i comportament sensible de les abelles, aquesta pionera de l’apicultura ecològica milita per a la convivència pacífica amb les abelles. A l’edat de 25 anys, va fundar Ballot-Flurin, Abeilles Santé, una empresa familiar amb un clar objectiu: reviure el poder curatiu de les abelles, creant els primers preparats per a la salut a partir de l’apiteràpia.

Catherine Flurin

Local, autosuficient i resilient, Ballot-Flurin és empresa referent a França i en el món de la salut de les abelles. Al llarg de la seva trajectòria, Catherine Flurin ha publicat diversos llibres, entre ells «L’Apithérapie» (Apiteràpia) publicat per Eyrolles, i ha creat 168 preparats d’apiteràpia i 7 patents internacionals. També li agrada parlar apassionadament de la relació íntima que sempre ha tingut amb els seus ruscos.

Què li va inspirar a convertir-se en apicultora als 20 anys i com va arribar a desenvolupar el seu mètode d’apicultura suau (Apiculture DOUCE®)?

Als 10 anys vaig estar en contacte amb un gran eixam d’abelles al jardí familiar. A partir de llavors, les abelles m’inspiren. Durant la meva formació professional en apicultura, els mètodes que ensenyaven em xocaven: llevar-los tota la mel per a reemplaçar-la per sucre, donar-los antibiòtics per a estimular-les, no guardar gens de respecte per la seva intel·ligència o les seves necessitats… Llavors vaig decidir redirigir un plec de condicions d’apicultura ecològica i suau. Al principi, els apicultors i les autoritats es burlaven de mi. Ara ja no. Però les males pràctiques i el maneig violent contra les colònies d’abelles continuen en moltes empreses apícoles. Jo continuo esforçant-me i actuant perquè les abelles siguin respectades.

«Estava sorpresa pels mètodes brutals i destructius d’alguns apicultors»

Expliqui’ns sobre l’inici de la seva aventura apícola el 1976 i com va evolucionar amb el temps fins a la creació de Ballot-Flurin Apiculteurs l’any 1982.

Als 18 anys em vaig independitzar i el meu objectiu era de canviar el món a millor i convertir-me en apicultora suau. Volia reconstruir un món més ecològic. Vaig buscar receptes en llibres antics dels meus avis metges per a curar amb el pròpoli, la mel… i les vaig ajustar a la meva cuina. Després vaig construir un taller en plena naturalesa per a elaborar-les segons la normativa. A poc a poc l’èxit va arribar. Ara som 65 col·laboradors i transformem el pròpoli de 14.000 ruscos.

Com va sorgir la idea de redactar un plec de condicions per a la producció de mel? Com va portar això a la creació de la certificació ecològica per als productes Ballot-Flurin?

Estava sorpresa pels mètodes brutals i destructius d’alguns apicultors. Volia canviar això. Vaig treballar i vaig buscar jo mateixa, i amb l’ajuda del meu marit apicultor i del meu pare metge. Avui dia, continuo les recerques amb els millors equips científics per a provar que la mel i el pròpoli són millors i més eficaços en apicultura suau que en convencional. Per què? Perquè són collits en zones silvestres, en plena maduresa. Les abelles afegeixen la dosi de verí necessari per a fer un superaliment.

«Al principi, els apicultors i les autoritats es burlaven de mi. Ara ja no»

Productes apiterapèutics i apicosmètics: com els van desenvolupar i què els fa únics?

Són veritablement ultra eficaços i desperten la vitalitat de la pell i de tot el cos. En apicultura suau els fabriquem en el moment oportú i amb mètodes low-tech (lentes mescles manuals i llargues maceracions). Les fórmules són naturals i la sinergia amb el cos humà és perfecta.

Al novembre, Ballot-Flurin serà present a BioCulturaMadrid. Què esperen de la fira?

Poder tenir contacte amb tots els excel·lents professionals de farmàcies i botigues bio que adorin els productes eficaços. Vull que tot el públic conegui Ballot-Flurin, ensenyar i aprendre amb ells.

«La mel i el pròpoli són millors i més eficaços en apicultura suau que en convencional»

Quins són els plans i objectius de Ballot-Flurin per als pròxims anys?

Desitgem ser referents en apiteràpia, en farmàcies i en botigues ecològiques de qualitat. Creiem que l’apiteràpia Ballot-Flurin té el seu lloc en la salut del demà.

Quins consells donaria a les persones interessades en l’apicultura i la producció de productes apícoles de manera sostenible?

Els convido a venir a visitar-nos als Pirineus i participar en les nostres formacions, triar sempre el comprar productes que respectin als animals, a disminuir tot el possible el nostre impacte mediambiental contaminant menys i a deixar créixer les flors.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2023