Divendres passat 3 de novembre l’Associació Espanyola d’Elaboradors i Comercialitzadors Ecològics (ASOBIO) va celebrar una nova Junta Directiva en el marc de la fira BioCultura Madrid 2023.

La Junta, reunida després d’una interessant Jornada Professional organitzada per l’associació en motiu de la fira, va fer canvis en el seu organigrama intern -David Caré és el nou President substituint a Joan Picazos i José Navarro és el nou Vicepresident Primer-, va revisar la situació actual del sector ecològic, reptes i oportunitats de la indústria, va mostrar el seu compromís amb els principis ecològics i la necessitat de combatre el greenwashing i va posar en relleu el seu full de ruta per als pròxims 2 anys.ASOBIOA nivell d’organigrama intern, destaca el canvi en la Presidència de l’associació, càrrec que exercia fins a la data un dels grans impulsors d’ASOBIO, Joan Picazos, fundador de Biocop. David Caré, CEO de Biogran i Ecotone South Europe i anterior Vicepresident Primer d’ASOBIO, és el nou President, i José Navarro, Propietari d’Herbolario Navarro, el nou Vicepresident Primer.

ASOBIO, compromesa amb el sector ecològic

La Junta Directiva d’ASOBIO ha posat de manifest el seu compromís de treballar per a combatre el greenwashing i per una sostenibilitat real de la indústria alimentària, que es representa amb el segell ecològic europeu, l’Euro Fulla.

ASOBIO mostra la seva preocupació en referència als segells de ‘sostenibilitat’ en els quals s’està treballant en diferents comunitats autònomes i també a nivell nacional i europeu, i posa el focus en el paper de l’Euro Fulla com a aval i exponent del que és la sostenibilitat en la producció alimentària.

organic ecológico bio biológico
A la Unió Europea s’identifica els productes ecològics amb l’Euro Fulla, que és el segell obligatori visible en l’etiqueta que certifica que es compleix la normativa comunitària. En l’etiqueta també trobem el segell de l’autoritat de control i la procedència de les matèries primeres.

Una agenda mirant a Europa

La seva visió per als pròxims dos anys es fonamenta en una agenda marcada per mirar a Europa i treballar per a facilitar que la producció ecològica creixi el 2030 fins a un 25% de la superfície en la línia dels objectius comunitaris. Per a ASOBIO, és fonamental lluitar perquè sigui més fàcil per al sector ecològic el continuar exercint la seva labor, així com incentivar la demanda de productes ecològics, reclam d’accions que l’associació trasllada a les administracions públiques.

En l’agenda de l’associació, destaca també el facilitar que a Espanya totes les comunitats autònomes estiguin al mateix nivell. “No pot ser que unes comunitats sigui més fàcil produir en ecològic que en unes altres”, indiquen membres d’ASOBIO. “Els comitès han de ser més eficients, fomentar l’agilitat i no posar pedres en el camí en la gent que vol treballar en ecològic”.

ASOBIO posa èmfasi en la necessitat que el sector ecològic vagi amb una mateixa bandera, unint esforços amb les organitzacions del sector, com per exemple Ecovalia, referent en professionalitat i treball per al sector ecològic.

Tenir interlocució amb les administracions públiques, a nivell de comunitats autònomes, nacional i europeu és fonamental per a ASOBIO. “Anirem a Brussel·les a conèixer millor la situació política europea per a poder actuar”, declaren des de l’associació.

El principal objectiu d’ASOBIO és aconseguir que les empreses ecològiques comptin amb un major suport institucional i una xarxa forta i coordinada per a fer front comuna als reptes i oportunitats del sector, i el seu full de ruta per als pròxims dos anys, una necessitat per als operadors ecològics.

Més informació sobre ASOBIO disponible a la seva pàgina web.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor de Bio Eco Actual i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023