Més de 500 milions de persones al món, una de cada 10, viuen amb diabetis, una malaltia crònica que pot tenir conseqüències molt greus i escurçar la vida. Segons dades de l’OMS, l’any 2014 el nombre d’afectats era de 425 milions, mentre que el 1980 hi havia 108 milions de persones amb diabetis a tot el món. Això vol dir que la diabetis està augmentant de forma dramàtica, per la qual cosa molts experts la consideren una autèntica pandèmia.

Diabetis
123rf Limited©ratmaner. Mesurador de glucosa

Espanya no queda enrere i tristament som el segon país europeu en percentatge d’adults amb diabetis, segons dades de la Societat Espanyola de Diabetis. Gairebé un 15% de les persones adultes a Espanya, o el que és el mateix, una de cada set, pateixen diabetis.

Què és la diabetis i per què es produeix?

Quan mengem, els hidrats de carboni dels aliments es digereixen i es transformen en glucosa. Aquesta glucosa és absorbida i una vegada a la sang, es distribueix per tots els òrgans per aportar a les cèl·lules l’energia que necessiten. Per entrar a les cèl·lules necessitem l’acció d’una hormona produïda pel pàncrees: la insulina.

En la diabetis tipus 2, la forma més freqüent i de la que parlarem aquí, el pàncrees produeix suficient insulina, però les cèl·lules no responen a ella, per tant, la glucosa no pot entrar a les cèl·lules i s’acumula a la sang, el que origina problemes a tot el cos. Tenir la glucosa (“el sucre”) alt a la sang fa malbé el ronyó i produeix hipertensió i insuficiència renal. Als ulls produeix retinopatia, cataractes i glaucoma, que poden portar a la ceguesa.

La diabetis eleva el risc de patir infarts al cor i vessaments cerebrals. El sucre alt fa malbé els nervis i les artèries, sobretot a les cames, i això pot donar lloc a ferides que no es curen i que s’infecten, i que en alguns casos fan necessària l’amputació d’un dit, un peu o fins i tot de tota la cama.

La diabetis: una pandèmia prevenible

Tot i que molta gent pensa que la diabetis és una malaltia que ens pot “tocar” a qualsevol, la veritat és que fins a un 90% dels casos es podria evitar. Fins no fa gaire temps només es veia en majors de 50 anys, però l’edat d’aparició no deixa de baixar i ja hi ha molts casos diagnosticats en adolescents i fins i tot nens. Això és així perquè la diabetis és la conseqüència directa del nostre estil de vida, i en concret de tres factors: d’una alimentació dolenta, de manca d’exercici físic, i de tenir obesitat o sobrepès.

Diabetis
123rfLimited©desperada

Tractament convencional de la diabetis

L’objectiu de la medicina convencional ha estat “corregir” el defecte que es produeix a la diabetis: l’excés de sucre a la sang. Per això empra medicaments que baixen la glucosa. Això ajuda a endarrerir les complicacions, però no guareix la malaltia perquè no resol el problema que la va originar.

Si es produeixen complicacions, es tractaran amb més medicaments (per baixar el colesterol, per baixar la tensió), amb amputacions, amb diàlisi per a la insuficiència renal o amb cirurgia del cor. Els consells dietètics que es donen als pacients amb diabetis són: que mengin menys calories per perdre pes i que mengin menys hidrats de carboni per tenir menys glucosa. Novament, aquesta visió simplista i miop té un efecte molt limitat en el curs d’aquesta malaltia, si és que en té algun.

La diabetis es pot curar

A les persones amb diabetis se’ls educa perquè aprenguin a mantenir a ratlla les xifres de sucre a la sang. Se’ls explica que la diabetis és una malaltia crònica i que han d’aprendre a conviure-hi. Molt rarament s’informa un pacient que si corregeix els factors que el van portar a desenvolupar diabetis és molt possible que necessiti menys medicació i fins i tot que pugui deixar-la del tot. Si no ha passat gaire temps des del diagnòstic de diabetis i les cèl·lules del pàncrees no s’han fet malbé del tot, és possible que la curació sigui permanent.

Múltiples estudis han mostrat que recuperar un pes saludable augmenta la sensibilitat a la insulina i millora o reverteix la diabetis. Però com aconseguim aquest pes també és important. No es tracta de menjar menys calories, es tracta de menjar aliments que nodreixen el nostre cos i el nostre microbiota (els bacteris del nostre intestí) i ajudin les cèl·lules a curar-se. Avui sabem que les cèl·lules perden la sensibilitat a la insulina a conseqüència de l’estat d’inflamació crònica que es produeix al cos quan hi ha un excés de greix i una manca de vitamines i antioxidants.

Les dietes mediterrànies tradicionals, les dietes de les zones blaves i les dietes vegetarianes i veganes, que són riques en fruites, verdures, cereals integrals, llegums, i fruits secs, són les que més poder preventiu i curatiu han mostrat davant de la diabetis. No només afavoreixen la pèrdua de pes, sinó que mantenen un microbiota intestinal saludable i disminueixen la inflamació.

Els aliments animals (rics en greixos saturats, proteïnes animals i ferro hemo i sense antioxidants), els cereals refinats, el sucre i les begudes ensucrades són els principals factors de risc relacionats amb la diabetis i són els que cal excloure de l’alimentació. Estudis recents també mostren que diferents modalitats de dejuni intermitent poden millorar o revertir la diabetis, especialment si es combinen amb una bona alimentació i amb exercici físic regular.

Si et diagnostiquen diabetis, no et creuis de braços i et limitis a prendre la medicació. Busca un metge i un nutricionista que estiguin posats al dia i que et guiïn pel camí que et porti a recuperar la teva salut.

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023