La salut de l’ésser humà comença al moment de la concepció. L’alimentació i l’estil de vida, no només durant els primers anys sinó també durant l’embaràs, tenen un impacte enorme en la salut adulta i a la longevitat. Per això, un embaràs saludable procurarà al teu fill o filla les millors condicions per a una vida llarga i sana. Un embaràs ben cuidat també repercuteix en la salut i el benestar de la mare i prevé complicacions típiques d’aquesta etapa, com la hipertensió, la diabetis gestacional o l’anèmia.

Embaràs saludable
123rfLimited©uximetcpavel

Per què vegà?

Els estudis mostren que com més vegetal és l’alimentació materna, menor és el risc de diabetis gestacional i augment excessiu de pes tant matern com fetal. Els aliments vegetals, rics en vitamines i antioxidants, ajuden a prevenir malalties futures com asma, al·lèrgies, diabetis i obesitat, entre d’altres. Però que una dieta sigui vegana no és suficient perquè sigui òptima, ja que no tots els aliments vegetals són igualment beneficiosos. Les fruites i verdures en estat natural, almenys 5 racions diàries, han de ser la base de l’alimentació a l’embaràs. Els cereals integrals proporcionen energia, vitamines, minerals, proteïnes i fibra i han de constituir una quarta part de l’alimentació diària. Els llegums, el tofu i el tempeh són les principals fonts de proteïnes, necessàries per construir tots els teixits fetals, i han de ser presents als dos àpats principals. La fruita seca i les llavors proporcionen també proteïnes i a més, greixos de bona qualitat, minerals i vitamines.

Els estudis mostren que com més vegetal és l’alimentació materna, menor és el risc de diabetis gestacional i augment excessiu de pes

Una bona aportació de calci és essencial durant l’embaràs i s’aconsegueix consumint 2 racions de llet i/o iogurts de soja enriquits amb calci, a més de verdures de fulla verda, tofu, ametlles, sèsam i figues seques.

Per què bio?

En un fetus en ràpid desenvolupament, les restes de pesticides i altres contaminants poden alterar el desenvolupament cerebral i altres òrgans i a més tenen efectes acumulatius. Els productes ecològics tenen significativament menys pesticides que els convencionals i més concentració de nutrients.

Suplements

Totes les dones embarassades, independentment de la dieta, han de prendre suplements d’àcid fòlic i iode. Les dones vegetarianes i veganes també han de prendre vitamina B12. Els àcids grassos omega-3 procedents de microalgues contribueixen al desenvolupament normal del cervell fetal i són recomanables en tots els casos.

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023