El president de COFENAT, Roberto San Antonio-Abad, ha registrat en el Congrés dels Diputats una petició de regulació de les Teràpies Naturals, a fi de cridar l’atenció dels Grups Parlamentaris sobre aquesta important necessitat del sector.

petició de regulació de les Teràpies Naturals

La meta és aconseguir que des de tots els nivells institucionals es reconegui la importància de regular un conjunt de pràctiques cada vegada més acceptades i consumides per la societat. “Qui conegui a algú que no hagi provat els beneficis de Teràpies Naturals, com la Medicina Tradicional Xinesa i l’Acupuntura, la Naturopatía o l’Osteopatia, així com altres tècniques manuals, que aixequi la mà. No és hora ja de començar amb la regulació davant l’augment de la demanda com portem reclamant fa anys”, ha indicat el president de COFENAT.

Aquesta acció s’emmarca en el context de l’impuls que realitza COFENAT des de la seva creació, en 1984, perquè les diverses administracions públiques es prenguin amb més serietat la necessitat d’establir una regulació del sector per a benefici dels usuaris i dels professionals.

La meta és aconseguir que des de tots els nivells institucionals es reconegui la importància de regular un conjunt de pràctiques cada vegada més acceptades i consumides per la societat

Text registrat:

Necessitat d’escometre una regulació de l’exercici de les teràpies naturals

En l’actualitat, l’activitat dels professionals de les teràpies naturals es troba reconeguda des del punt de vista fiscal i tributari. El Reial decret 1175/1990, de 28 de setembre, pel qual s’aproven les tarifes i la instrucció de l’Impost sobre Activitats Econòmiques, inclou aquest tipus de tècniques com a activitat empresarial en el Grup 944: serveis de naturopatía, acupuntura i altres serveis parasanitarios; i com a activitat professional, en l’Agrupació 84, Professionals relacionats amb activitats parasanitarias, del Grup 841: naturòpates, acupuntores i altres professionals parasanitarios.

L’RD considera a les teràpies naturals, en el seu conjunt, com una activitat econòmica subjecta a l’impost d’activitats econòmiques i a la qual es denomina parasanitaria, és a dir, que posseeix semblança amb una activitat sanitària, però que no gaudeix d’aquesta naturalesa. Així, els professionals de les teràpies naturals realitzen trimestralment les seves corresponents declaracions d’I.V. A., sense que fins a la data ningú els hagi impedit tributar per això.

No obstant això, aquesta regulació fiscal i tributària resulta insuficient, per la qual cosa des de COFENAT s’insisteix en la necessitat d’establir una regulació de l’exercici de les teràpies naturals, amb la intervenció de tots els agents implicats perquè, de manera conjunta, es garanteixi la prestació dels serveis als usuaris i s’aporti la necessària seguretat jurídica en el sector, qüestió que se sol·licita formalment mitjançant el registre d’aquest document al Congrés dels Diputats.

Existeixen antecedents que poden ajudar a establir aquesta regulació, en concret el Decret del Govern de Catalunya 31/2007, de 30 de gener de 2007, i la Llei 71/2013 que regula l’exercici de les teràpies naturals a Portugal.

A Madrid, a divendres, 3 de novembre de 2023.

Sobre COFENAT

L’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals, COFENAT, és una entitat associativa i professional d’àmbit nacional fundada en 1984, que reuneix més de 12.000 professionals i escoles de formació acreditades. El seu objectiu fonamental és la representació i defensa dels interessos de tots els professionals que exerceixen i treballen amb Mètodes Naturals de Salut, la denominació de la qual a la Unió Europea és la de Medicina Complementària i Alternativa (CAM) i la de Medicina Tradicional i Complementària (MTC), segons l’Organització Mundial de la Salut. Així mateix, COFENAT vela per la seguretat dels usuaris d’aquestes tècniques promovent la informació i la creació d’un entorn professional d’aplicació d’aquestes. COFENAT és membre de la xarxa SALUS, que va néixer a l’abril de 2019 i avui dia compta amb 40 organitzacions en nou països europeus.

Més informació a www.cofenat.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023