Els pans anomenats “proteics” s’estan començant a popularitzar. Què són? Un pa normal, integral, de farina de blat o sègol, ja aporta una bona quantitat de proteïnes (entre 12-15%, cosa que equival a 8-10 grams de proteïnes en dues llesques de pa). Els pans que proporcionen una quantitat més gran de proteïnes, generalment 20% o més, es coneixen com a pans proteics o rics en proteïnes i poden aportar entre 15-20 grams de proteïnes en dues llesques.

Pans alts en proteïnes
123rfLimited©peopleimages12

Com augmenta el contingut de proteïnes al pa?

Per passar del percentatge de proteïnes d’un pa normal (12-15%) al d’un pa proteic (20-30%), es substitueix part de la farina de cereal per un altre ingredient o ingredients rics en proteïnes, com ara, per exemple:

  • Farina de soja o d’altres llegums
  • Proteïna de soja o de pèsol
  • Proteïna de blat (gluten)
  • Llavors i fruita seca

L’ideal és que el pa tingui una barreja de diversos ingredients, ja que això augmenta la diversitat de nutrients i millora per tant la composició de la microbiota intestinal.

No només proteïnes

En afegir al pa algun o diversos dels ingredients esmentats anteriorment, no només augmentem la quantitat de proteïnes, sinó també la de minerals, vitamines, antioxidants i fibra que són part d’aquests aliments.

Per a qui són més interessants?

Tots podem beneficiar-nos de les seves propietats i valor nutritiu, però aquest tipus de pa és especialment interessant per a persones amb altes necessitats de proteïnes, com són:

  • Els esportistes. Poden menjar aquest pa en qualsevol moment, però resulta especialment adequat després de l’entrenament o competició, quan les proteïnes són essencials per a la reparació i la construcció de nou múscul. És ideal per preparar un entrepà de tempeh o de crema de cacauets, per exemple, que afegeixen encara més proteïnes a aquest menjar.
  • Les dones embarassades i que donen el pit, sobretot al tercer trimestre de gestació, quan el fetus creix molt ràpidament i les necessitats de proteïnes augmenten en uns 25-30 grams diaris, però moltes vegades és difícil menjar el volum d’aliments necessari per a una aportació òptima de proteïnes. Les proteïnes no només seran utilitzades pel fetus per al seu propi creixement, la mare les necessita igualment per protegir els seus ossos, preparar la massa muscular per al part i produir la quantitat extra d’hemoglobina, anticossos i altres proteïnes de la sang.
  • Les persones convalescents d’una malaltia o d’una cirurgia, ja que les dues situacions augmenten el catabolisme i la destrucció de proteïnes, i a més se solen acompanyar de períodes de dejuni o ingesta limitada. Les proteïnes són imprescindibles per cicatritzar ferides, recuperar massa muscular, produir col·lagen per a la pell i reforçar el sistema immunitari. Visitaràs un familiar a l’hospital? En comptes de bombons, porta-li un d’aquests pans i contribueix així a la seva recuperació.
  • La gent gran. A la vellesa es necessiten menys calories que en altres edats, però més proteïnes. Això és perquè amb l’edat les proteïnes no s’aprofiten tan bé. Com que les persones grans tendeixen a menjar menys, és molt important que els seus aliments aportin una concentració més gran de proteïnes per compensar. A la vellesa les proteïnes mantenen els ossos forts i una bona massa muscular, això protegeix davant les caigudes i fractures òssies i davant la sarcopènia, una síndrome típica d’aquesta edat que es caracteritza per debilitat, cansament, manca d’energia i problemes de coordinació i equilibri.

RECOMANAT PER
Sol Natural

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023