Tots els plàstics tradicionals tenen en comú que deriven del petroli o del gas natural. Al llarg del cicle de vida la seva incidència mediambiental és severa. Els plàstics són llargues cadenes moleculars, polímers, formades per unitats més petites enllaçades entre si. La degradació d’aquestes molècules ve determinada per la força d’unió que s’estableix entre elles. Si són fortes són indestructibles a curt i mitjà termini, si són febles es degraden fàcilment. En els plàstics biodegradables les unions són tan febles que els processos metabòlics de bacteris i fongs poden trencar-los.

bioplásticos
123rfLimited©olegdoroshin. Boletes de plàstic

El temps dels plàstics derivats del petroli ha passat. Hi ha plàstics de base biològica, produïts a partir de fonts renovables com la biomassa, els greixos i olis, el midó de blat de moro o patata, o altres materials d’origen biològic. Els bioplàstics son un material net amb una petjada de carboni inferior a la dels seus homòlegs fòssils. Alguns bioplàstics s’obtenen processant polímers naturals, altres mitjançant síntesi química a partir de l’àcid làctic, d’olis i greixos animals o vegetals, o per biogeneració mitjançant fermentació de sucres o lípids.

Les característiques de biodegradabilitat d’un bioplàstic depenen de la seva estructura molecular, i no estan relacionades amb la base biològica de la matèria primera. La biodegradació és un procés microbiològic que permet als microorganismes transformar el polímer plàstic en substàncies més simples i estables, obtenint com a recompensa, nutrients, aigua i energia.

Els bioplàstics impulsen l’evolució d’aquest material en una tendència que marca el futur. Es pot afirmar que han arribat per quedar-se, conquerint quota de mercat de manera lenta però segura. Actualment el seu creixement és del 10% anual, cobrint aproximadament el 10-15% del mercat total de plàstics. Actualment representen menys de l’1% de la producció mundial de plàstics, que a nivell global va ser de 368 milions de tones, però comencen a ser dominants en alguns mercats com el de l’empaquetat amb plàstics rígids o flexibles, el dels bioplàstics adreçats a béns de consum, el de fibres, incloses les usades per a teixits, i el dels plàstics per a agricultura i horticultura.

S’espera que, el 2025, com a conseqüència de la producció de bioplàstics, es produeixi una reducció de consum de petroli entre un 15% i un 20%. I seran Àsia i Europa les que han aconseguit l’hegemonia de la quota del mercat global d’aquest producte.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023