Els jurats de San Luís, Filadèlfia i Califòrnia han declarat a Bayer responsable en tres judicis, dictaminant que l’empresa ha de pagar milions de dòlars a tres homes que afirmen que la seva exposició a l’herbicida Roundup de Bayer els va causar càncer. Abans de les tres victòries dels demandants, Bayer havia celebrat nou judicis per càncer provocat per Roundup, després de perdre els tres primers.

Roundup

En el primer judici, el demandant John Durnell va ser indemnitzat amb 1,25 milions de dòlars. L’advocat de Durnell, W. Wylie Blair, va dir que el judici va ser important perquè va ser el primer en el qual els jurats van escoltar proves que altres substàncies químiques del Roundup a base de glifosat, denominades adjuvants, podien causar càncer.

Com molts altres demandants de Roundup, Durnell havia desenvolupat un limfoma no Hodgkin.

En el segon judici, un jurat de Filadèlfia també va declarar responsable a Bayer en una demanda presentada pel propietari d’un restaurant jubilat, Ernest Caranci, que també havia desenvolupat un limfoma no Hodgkin per utilitzar Roundup al seu jardí.

El jurat va condemnar a Bayer a pagar a Caranci 25 milions de dòlars en concepte de danys compensatoris i 150 milions de dòlars en concepte de danys punitius, avaluats a causa de les greus faltes comeses per Monsanto, fabricadora de Roundup.

Un jurat de Califòrnia va concedir al demandant Mike Dennis, a qui es va diagnosticar un limfoma no Hodgkin, 7 milions de dòlars en concepte de danys compensatoris i 325 milions de dòlars en concepte de danys punitius.

Bayer té previst recórrer les tres sentències.

Les demandes per càncer provocat per Roundup han atabalat a Bayer des que la companyia va comprar Monsanto per 63 mil milions de dòlars en 2018. L’empresa va resoldre la majoria de les demandes per Roundup en 2020 per fins a 10.900 milions de dòlars, però encara s’enfronta a unes 40.000 demandes per càncer de Roundup.

Bayer ha recorregut al Tribunal Suprem dels EUA, amb l’objectiu d’impugnar la capacitat del demandant per a demandar en virtut de la legislació estatal. Però el Tribunal Suprem ha rebutjat aquest argument.

Article cedit per The Organic & Non-GMO Report

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023