Un estudi realitzat per investigadors de diverses institucions, liderat per la Universitat Autònoma de Madrid, i publicat a la revista People and Nature, a què ha tingut accés l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT), ha identificat 1.376 espècies de plantes silvestres amb usos medicinals, cosa que representa el 22% de totes les plantes d’Espanya.

Plantes medicinals
123rfLimited©terra2024. Plantes medicinals

En el treball de recerca, es va avaluar la importància cultural, la disponibilitat en termes d’abundància i distribució geogràfica, així com el seu estat de conservació i protecció legal d’acord amb les lleis europees, espanyoles i autonòmiques.

De l’estudi, liderat per Jimena Mateo-Martín, en què també han pres part Guillermo Benítez, Airy Gras, María Molina, Victória Reyes-García, Javier Tardío, Alonso Verde i Manuel Pardo-de-Santayana, se’n desprèn que l’ús tradicional de les plantes medicinals silvestres a Espanya es concentra en espècies abundants, àmpliament distribuïdes i, per tant, fàcilment accessibles per a la població.

Els investigadors han identificat les 1.376 espècies de plantes vasculars silvestres autòctones utilitzades tradicionalment com a medicina a Espanya

Els investigadors han identificat les 1.376 espècies de plantes vasculars silvestres autòctones utilitzades tradicionalment com a medicina a Espanya i pertanyen a 120 famílies botàniques: 38 falgueres (13 famílies), 20 gimnospermes (4) i 1.318 angiospermes (103). Asteraceae (202 espècies, 15% de les espècies medicinals) i Lamiaceae (151, 11%) són les famílies botàniques amb més espècies.

El 8%, amenaçades i el 6%, en protecció

“La majoria de les plantes espanyoles utilitzades tradicionalment com a medicinals no estan amenaçades”, explica Mateo-Martín, que concreta que només el 8% ho estan, un total de 89 espècies a la Llista Roja Espanyola de Flora Amenaçada, entre elles, una dotzena en perill crític, vuit en perill, 45 vulnerables i 24 menys amenaçades. Només el 6% de les espècies medicinals es troba sota alguna mena de protecció a les regions on són utilitzades. A més, es va trobar que les plantes de més importància cultural estan especialment disponibles i cap d’elles està protegida legalment.

Només el 6% de les espècies medicinals es troba sota alguna mena de protecció

Els autors sostenen que “l’augment en la demanda global de plantes medicinals ha generat preocupació sobre la recol·lecció abusiva i la possible pèrdua d’espècies vegetals”. “La demanda creixent d’aquests remeis podria portar a la sobreexplotació d’algunes espècies. Tot i el recent augment del nombre d’estudis que analitzen la gestió de les plantes medicinals silvestres, se sap poc sobre els efectes de la recol·lecció no comercial a l’estat de conservació de les plantes medicinals”, assevera Jimena Mateo-Martín

Tot i així, adverteixen que es requereixen estudis en profunditat per a autoconsum per poder conèixer l’impacte actual de la recol·lecció en aquestes espècies, i així comprendre millor si és possible unir l’ús tradicional amb la seva conservació.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023