En una roda de premsa online, Jan Plagge, President d’IFOAM Organics Europe, ha demanat als Membres del Parlament Europeu (MEPs) i als Estats membres que respectin la decisió dels agricultors i operadors ecològics de no utilitzar noves tècniques genòmiques (NGTs) i que mantinguin la prohibició de l’ús de NGTs en la producció ecològica tal com s’estableix en la proposta de la Comissió. Bernard Lignon, membre de la Junta Directiva d’IFOAM Organics Europe i representant del sector de transformació i comerç, ha demanat als responsables polítics que incloguin en la proposta legislativa la traçabilitat completa de l’ús de les NGT en la cadena de producció i la possibilitat de mesures de coexistència a nivell nacional.

no utilizar NGT
123rfLimited©tsyew

“Els eurodiputats no haurien de governar els productes ecològics en contra de la seva pròpia elecció. Al juny, la immensa majoria del moviment ecològic europeu va votar a favor de seguir sense OGM, tal com es reflecteix en la proposta de la Comissió. Seria xocant que els eurodiputats decidissin eliminar la prohibició dels NGT en la producció ecològica i imposar l’ús de NGT a tots els productors d’Europa, ecològics o no. Eximir a uns certs NGT de l’avaluació de riscos i la traçabilitat tindria importants conseqüències per al sector de la producció d’aliments a Europa, molt més allà del mercat ecològic, i aquests debats no haurien de precipitar-se, ni en el Parlament Europeu ni entre els Estats membres en el Consell”, ha declarat Jan Plagge.

Bernard Lignon ha dit: “La transparència i la traçabilitat dels NGT són essencials per als ramaders i agricultors, així com per als processadors, minoristes i consumidors. Demanem als eurodiputats i als Estats membres que incloguin la traçabilitat dels NGT al llarg de tota la cadena de producció, i la possibilitat que els Estats membres i les regions adoptin mesures de coexistència per a protegir els operadors convencionals i ecològics del flux de pol·len i la contaminació.”

La Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea va expressar la seva voluntat d’aconseguir una orientació general en el Consell de Ministres dels dies 10 i 11 de desembre, amb reunions preparatòries previstes per a la pròxima setmana. S’espera que la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu voti el seu dictamen la setmana de l’11 de desembre, mentre que en la Comissió de Medi Ambient del Parlament han començat les negociacions sobre les esmenes de transacció, i el ponent té intenció de votar en comissió l’11 de gener. La votació en el Ple del Parlament està prevista per a una setmana després, entorn del 15 de gener.

Més informació a www.organicseurope.bio

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2023