Les plantes beneficioses per al sistema digestiu s’agrupen segons els seus principals components actius i les seves propietats. Així tenim plantes carminatives, protectores gàstriques, reparadores de la mucosa, antiespasmòdiques, antiinflamatòries i antimicrobianes. Aquesta darrera acció especialment enfocada a combatre o regular la població d’Helicobacter pylori, bacteri que és causa freqüent de les úlceres pèptiques.

Salut digestiva
123rfLimited©madeleinesteinbach. El cardamom ens ajuda en el benestar digestiu

Els extractes de plantes i olis essencials que ens proporcionen efectes carminatius, com el fonoll, el cardamom, l’anís, la mandarina i la melissa, estan indicades en cas de gasos o flatulències, meteorisme, trànsit intestinal lent, i incomoditat causada per la pressió de la inflor abdominal.

Els extractes de plantes protectores de la mucosa tenen una acció demulcent com l’arrel de malví, gràcies al seu contingut en substàncies mucilaginoses, que hidraten i protegeixen la mucosa digestiva, amb efecte calmant i suavitzant de les irritacions gastrointestinals.

Les plantes calmants dels espasmes digestius, com la camamilla comuna, la camamilla romana, l’angèlica i la melissa, són aquelles que exerceixen un efecte antiespasmòdic o espasmolític, ajudant així a alleujar els recargolaments i els espasmes gastrointestinals dolorosos.

Plantes eupèptiques que faciliten el procés digestiu, com la menta i la camamilla, que actuen com a estimulants de la digestió i de les secrecions gàstriques.

Plantes antimicrobianes com l’oli essencial de lemon-grass, l’extracte de regalèssia i el pròpolis que poden ajudar al control d’Helicobacter pylori.

Plantes que ajuden a reparar l’epiteli gàstric, com el bot (Achillea millefolium) i la calèndula que contribueixen a la reparació de lesions de la mucosa gàstrica. També l’arrel de regalèssia, considerada un antiulcerós gàstric.

Finalment, l’extracte de gemmes de noguera i de figuera són molt útils per completar el tractament digestiu.

Enfocar un tractament herbal adequat i eficaç per millorar les alteracions del sistema digestiu, basat en l’evidència científica, requereix la combinació racional de les diverses accions de les diferents plantes medicinals.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2023