El Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), entitat encarregada del control, certificació, representació i defensa dels productes ecològics, a més de la investigació i la promoció d’aquests, ha mantingut una reunió amb representants de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

Medi Ambient CAECV

Per part de la Conselleria d’Agricultura ha participat el director general de Desenvolupament Rural, Javier Benito, mentre que per part de la Conselleria de Medi Ambient han sigut presents el seu secretari autonòmic, Francisco Javier Sendra i el director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida. La representació del CAECV ha estat encapçalada pel seu president, Vicente Faro, la secretària del Ple, Regina Monsalve i el tresorer de l’entitat, José Vicente Andreu.

El principal objectiu de la trobada ha sigut el de plantejar, de manera conjunta, noves mesures de potenciació del territori perquè el sector agrari i ramader, i especialment l’ecològic, sigui una de les millors alternatives per a recuperar zones despoblades de la Comunitat Valenciana i protegir les muntanyes valencianes de les conseqüències de l’abandó d’activitat.

S’ha treballat a plantejar, de manera conjunta, noves mesures de potenciació del territori i a través de la recuperació de zones despoblades

En aquest sentit, s’han posat sobre la taula idees com la cerca de rendibilitat dels cultius que el CAECV ha detectat que funcionen en zones despoblades, especialment la viticultura i altres cultius secà, facilitar l’assentament de l’activitat agropecuària en zones de risc d’incendis per a protegir les muntanyes valencianes, estudiar la viabilitat de cultius en zones protegides i promocionar els seus productes, reduir la burocràcia en totes dues administracions per a facilitar la presentació de projectes viables que respecten l’entorn i fomenten l’activitat agroalimentària o la digitalització dels processos per a agilitzar tràmits i expedients.

La rendibilitat com a clau per a totes les propostes

Després d’una àmplia i detallada exposició de les dades que avalen que en les zones despoblades de la Comunitat Valenciana, l’agricultura ecològica està sent una alternativa real per a la recuperació de terres abandonades, s’ha acordat a treballar buscant l’excel·lència, mantindre la qualitat dels nostres productes i crear el marc adequat perquè l’activitat agrària sigui rendible i es puguin plantejar mesures eficaces de repoblament.

A l’hora de prioritzar accions, des del CAECV s’ha manifestat que seria interessant invertir on no hi hagi rendibilitat, on es pugui incentivar la població i on comercialment hi hagi opcions de negoci, respectant sempre l’entorn.

Segons el seu president, Vicente Faro, “els sectors que el CAECV planteja com a garants per a iniciar aquestes noves polítiques són la viticultura, el cultiu de l’ametller, la producció de cultius de nova expansió com la garrofera i altres de secà, on l’agricultura ecològica està sent el factor diferencial”.

Idees com la cerca de rendibilitat de cultius que funcionen en zones despoblades, facilitar l’assentament de l’activitat agropecuària en zones de risc d’incendis o reduir la burocràcia, s’han posat sobre la taula

Ajuda en els incendis i potenciar les àrees protegides

Durant la reunió també s’ha parlat sobre la importància de comptar amb els cultius en actiu i la ramaderia ecològica per a frenar els incendis. En aquest sentit, s’ha parlat sobre que s’haurien d’estudiar mesures per part de totes dues Conselleries a invertir en accions que conserven el que ja tenim, i no que compensi la pèrdua una vegada s’hagi destruït.

Potenciar l’activitat agrària als Parcs Naturals ha sigut una altra de les temàtiques tractades, on s’ha acordat definir un pla estratègic concret d’activació en aquestes zones i s’ha proposat que sigui el CAECV el que faciliti llistats i informes amb zones, projectes i idees concretes per a convocar reunions tècniques que activin accions directes.

Més informació a www.caecv.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024