La desintoxicació o detox és un procés natural que realitza el nostre organisme amb l’objectiu d’eliminar substàncies tòxiques i perjudicials. Els òrgans que col·laboren en aquesta tasca són el fetge, els ronyons, la pell, els pulmons i l’intestí. L’òrgan desintoxicant per excel·lència és el fetge, entre vàries de les seves funcions en destaca la seva capacitat de filtrar la sang i eliminar tòxics.

detox
123rfLimited©atlasfoto

S’ha de tenir en compte que avui en dia la majoria de nosaltres acumulem una càrrega tòxica elevada i els òrgans que posseeixen funcions desintoxicants generalment estan sobrecarregats. Això és degut a la infinitat de substàncies nocives a les quals estem exposats diàriament.

A més, durant les festes de Nadal és comú fer àpats copiosos, rics en greixos, sucres i alcohol que poden perjudicar el bon funcionament del nostre fetge. Per aquest motiu és especialment interessant fer un detox durant el mes de gener.

Què ens pot ajudar a desintoxicar?

  1. El primer pas és disminuir l’entrada de tòxics. Alguns exemples que ens poden ajudar són: alimentar-nos amb aliments ecològics, utilitzar cosmètica lliure de tòxics, ventilar la casa cada dia, cuinar amb paelles fetes amb materials saludables, netejar la nostra llar amb productes naturals i no comprar menjar envasat en plàstic o llaunes. També és important eliminar aliments perjudicials com el sucre, els fregits, els ultraprocessats o l’alcohol.
  2. Consumir aliments amb potencial desintoxicant. Hi ha certs aliments que per la seva composició ajuden l’organisme a depurar. Per exemple, les crucíferes contenen sulforafà, un compost ric en sofre que ajuda el fetge a eliminar toxines. Així mateix, hi ha altres aliments com el rave, l’all o la ceba que contenen sofre i també ajuden en el procés de depuració. D’altra banda, els aliments rics en antioxidants poden influir en la capacitat de les cèl·lules per desintoxicar-se. Alguns d’ells són els vegetals de fulla verda, la remolatxa, els cítrics o els espàrrecs. A més, és recomanable augmentar la ingesta d’aliments rics en fibra, que ajuda a expulsar productes de rebuig i, a vegades, pot absorbir i eliminar metalls pesants.
  3. Beure aigua. Una bona ingesta hídrica ajuda a tenir un bon ritme deposicional i també afavoreix la funció dels ronyons.
  4. Realitzar exercici físic de tipus aeròbic per ajudar a mobilitzar les toxines i eliminar-les del nostre cos a través de la suor. Una altra tècnica és la sauna seca, que estimula la circulació i descongestiona els òrgans.
  5. Tenir cura d’un bon descans nocturn, ja que és durant la nit quan els nostres òrgans desintoxicants fan més feina.

També podem prendre alguns superaliments beneficiosos

  • L’herba de blat: són les fulles acabades de germinar del blat. Aquesta herba conté clorofil·la i varietat de minerals i vitamines. Entre les seves propietats hi ha la seva capacitat de netejar la sang i neutralitzar les toxines
  • La clorel·la: és una alga unicel·lular que, entre moltes propietats, desintoxica ajudant a excretar dioxines, uns subproductes derivats de nombrosos processos industrials i altament tòxics pel nostre organisme. També ajuda a eliminar mercuri, un metall neurotòxic.
  • La remolatxa: és una hortalissa amb propietats antioxidants, antiinflamatòries i de protecció hepàtica, ja que prevé l’estrès oxidatiu del fetge.
  • L’espirulina: és una microalga rica en proteïnes, minerals, vitamines i antioxidants. Aquesta ajuda a desintoxicar l’organisme actuant com a quelant i eliminant metalls pesants, entre moltes altres virtuts.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Jordina Bargas, Dietista i Infermera

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024