Val la pena recordar aquestes cinc conegudes plantes per despertar o donar vivacitat a la nostra immunitat natural. Així enfortirem les nostres defenses sense vacunes de dubtosa eficàcia ni fàrmacs amb efectes secundaris indesitjables.

5 plantes medicinals
123rfLimited©kappachan. Menjar medicinal xinès

1. L’astràgal i les defenses

Potent planta medicinal de la família de les Fabàcies, l’astràgal (Astragalus membranaceus) inclou també altres nombroses espècies diferents. Avui aquesta planta anomenada «huang qii» en xinès (és a dir, «reforçador del flux d’energia») encara s’usa en medicina xinesa (tradicional i contemporània). Rica en polisacàrids, en saponines i en flavonoides, aquesta varietat d’astràgal contribueix directament a la salut immunitària:

 • ajuda les defenses de l’organisme contra els agents exteriors;
 • més resistència física i mental;
 • protecció cel·lular i dels teixits contra els radicals lliures;
 • manteniment d’una tensió arterial normal i un sistema microvascular sa.

Aquesta planta es pren generalment en forma d’infusió, o sopa o com a complement dietètic.

2. Ungla de gat i immunitat

L’ungla de gat, (Uncaria tempestuosa), és una mena de liana originària del Perú. El seu nom es deu a les seves petites estípules corbades com a urpes, col·locades a l’inici de les fulles. Utilitzada des de fa més de 2.000 anys, aquesta planta és considerada sagrada per diversos pobles de la selva tropical amazònica (com els asháninques i els campo).

L’ungla de gat conté múltiples alcaloides, glucòsids triterpènics, flavonoides i tanins, que són els causants dels seus beneficis, especialment per estimular el sistema immunitari. Des de la dècada de 1990, aquesta liana del Perú no ha deixat d’augmentar en popularitat a Europa i a Amèrica del Nord. Podem preparar-la en decoccions amb escorça interna seca d’ungla de gat, prèviament reduïda a pols. I per descomptat, també n’hi ha en forma de suplement dietètic.

L’astràgal, l’ungla de gat, el ginseng, l’equinàcia i la cúrcuma són 5 excel·lents plantes medicinals per reforçar el sistema immunitari

3. El ginseng i la vitalitat

La planta de les Araliàcies que coneixem com a ginseng (Panax ginseng) és un adaptògen fonamental de la medicina tradicional asiàtica. Els notables efectes de la seva arrel, la forma dels quals pot evocar una figura humana, eren especialment apreciats pels emperadors xinesos.

El ginseng conté una quantitat important de ginsenòsids (també anomenats «panaxòsids»), de triterpenoides, de polisacàrids i de vitamines. I, naturalment, també contribueix a:

 • estimular el sistema immunitari;
 • mantenir un bon rendiment físic;
 • gaudir de bones relacions sexuals;
 • conservar la vitalitat i lluitar contra el cansament.

Les seves diverses propietats expliquen perquè el ginseng actualment té el nom d’«arrel de llarga vida». Aquesta planta —el cultiu i la transformació de la qual estan controlats pel govern coreà— sí que s’ha d’aconseguir com a complement nutricional.

5 plantes medicinals
123rfLimited©photopips. Té de cúrcuma con canela

4. Equinàcia per a les defenses i les vies respiratòries superiors

La popular equinàcia és una planta de flors roses, que pertany a la família de les Asteràcies. Va aparèixer per primera vegada a Amèrica del Nord, on és popular la varietat Echinacea angustifolia; els indis l’havien convertit fins i tot en la planta medicinal emblemàtica.

Però la varietat Echinacea purpurea, més popular a Europa, és la més utilitzada amb fins medicinals. La planta compta amb abundants alquilamides, amb compostos fenòlics i amb alcaloides. És un autèntic tresor biològic, que contribueix:

 • al bon funcionament del nostre sistema natural de defenses;
 • a la salut de les vies respiratòries superiors;
 • a alleujar la gola i la faringe en cas d’irritació, a proporcionar un efecte agradable a la gola i les cordes vocals;
 • al manteniment de la salut de les vies urinàries inferiors.

Es pot prendre equinàcia en infusió, en extractes hidroalcohòlics i també en càpsules, com a suplement nutricional.

També la cúrcuma enforteix el sistema immunitari

La cúrcuma (Curcuma longa) és ben coneguda per ser el component principal del curri, la famosa barreja d’espècies índia. A Europa, la cúrcuma també ha destacat des de l’Antiguitat, però no s´importaria de forma generalitzada fins al segle XVIII.

La cúrcuma deu moltes de les seves propietats a la curcumina, un pigment polifenòlic que a més és responsable del color groc ataronjat de la planta. En efecte, aquesta arrel prodigiosament potent contribueix a:

 • mantenir l’eficàcia del sistema immunitari i la resistència a les al·lèrgies;
 • estimular el funcionament del sistema nerviós;
 • mantenir la salut del fetge;
 • estimular la circulació sanguínia;
 • conservar una pell sana.

Podem prendre l’arrel de cúrcuma fresca o en pols. També augmenten de manera important les aportacions amb un extracte de cúrcuma amb altes dosis de curcuminoides, tal com han aconseguit recentment investigadors holandesos. La cúrcuma és una meravella en cas d’artritis, artrosi i per a les articulacions en general. I combinada amb pebre negre (Piper nigrum), molt més, perquè conté piperina, que augmenta l’absorció de la cúrcuma. Per això és molt millor si aquestes dues plantes van associades.

Val la pena recordar, de totes maneres, que per mantenir sanes les articulacions, convé vigilar millor el que mengem. Donar preferència a les fruites i verdures i practicar exercici físic: no és possible conservar les articulacions en bona forma sense uns músculs forts.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024