El sector de la producció ecològica creix de manera continuada a Catalunya. Així ho demostren les últimes estadístiques publicades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), corresponents a l’any 2022.

sector ecológico catalán

Dades de producció ecològica a Catalunya

Catalunya supera per primera vegada la barrera dels 5.000 operadors ecològics inscrits. D’aquesta manera, es converteix en la tercera Comunitat Autònoma amb més operadors ecològics registrats. Amb el 10,5% del total estatal el 2022, només és superada per Andalusia (34,52%) i Castella-la Manxa (15,71%).

La superfície agrària ecològica total inscrita se situa al voltant de les 300.00 hectàrees, sent la vinya el cultiu ecològic més desenvolupat. Amb més de 29.00 hectàrees, més de la meitat de la vinya catalana (51,2%) és ecològica. Quant a les activitats, compta amb unes 1.100 explotacions ramaderes i unes 3.000 activitats agroalimentàries de transformació, comercialització i importació. Segons les estadístiques, la facturació del sector ecològic situa Catalunya com el primer mercat de productes ecològics de l’Estat i del sud d’Europa, amb 1.190 milions d’euros el 2022.

Segons dades de l’últim informe sobre la Producció Agrària Ecològica de Catalunya del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el territori català compta amb 3.834 productors inscrits, els elaboradors se situen en els 1.547 inscrits, els importadors s’han incrementat en un 10,49% tancant l’any amb 158 inscrits, i els comercialitzadors aconsegueixen la xifra dels 698.

Catalunya supera la barrera dels 5.000 operadors ecològics inscrits

Més del 10% dels expositors de la pròxima edició d’Organic Food & Eco Living Iberia són catalans

Els dies 4 i 5 de juny de 2024, els actors més destacats del sector a nivell nacional, europeu i mundial participaran de la cinquena edició d’Organic Food & Eco Living Iberia, que es durà a terme en el Recinte Firal de IFEMA MADRID amb l’objectiu de trobar proveïdors i productes en nous territoris i establir relacions comercials.

La fira comptarà amb una notable participació d’expositors de Catalunya. En concret, més del 10% dels expositors confirmats avui dia per a la pròxima edició són catalans, la qual cosa ratifica la importància del sector.

“Malgrat la conjuntura econòmica, el sector bio català tanca el 2023 amb augment. Som líders estatals i líders en el sud d’Europa en facturacions ecològiques”, destaca el President del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles.

En els últims tres anys, el CCPAE ha estat un actor a impulsar la participació de les empreses del sector ecològic de la regió en fires professionals de referència com Organic Food & Eco Living Iberia. Per a l’edició de 2024, el CCPAE ha llançat una convocatòria dirigida als operadors inscrits en el seu registre per a participar com co-expositors en la fira. La convocatòria estarà oberta fins al 29 de març.

“Disposar d’una fira bio professional és una necessitat per a ajudar a professionalitzar el sector i per a adaptar-nos als canvis que s’estan produint. Hem participat en totes les edicions i la de 2024 no serà una excepció. Allà hi estarem per a presentar les nostres últimes novetats. Ens veiem al juny!”, afirma Pol Picazos, Director General de Biocop.

La cinquena edició de Organic Food & Eco Living Iberia comptarà amb una notable participació d’expositors catalans

“Tenim una valoració positiva de la fira per la seva organització i proposta professional. Ens consta el treball que es fa perquè la visitin professionals rellevants del sector, tant nacional com internacional, per a millorar les oportunitats de negoci dels expositors”, explica el Responsable d’Ecològics d’Aneto Natural, Albert Beltrán.

“Esperem trobar una altra vegada tots els grans compradors del sector nacional a Organic Food Iberia i que es continuï desenvolupant la tònica que es va iniciar el 2023 d’atreure més compradors internacionals. Ens veiem en la fira!”, Gemma Guinot, Responsable del Departament Comercial d’AlterNativa3.

“Ens agradaria tornar a participar enguany per a obtenir un bon rendiment i poder establir el màxim de contactes possible en l’àmbit del producte d’alta qualitat. Estem molt entusiasmats per a repetir l’experiència”, assenyala David Rovira, Propietari d’Artipà.

La cinquena edició de la fira comptarà amb la presència de les empreses AlterNativa3, Aneto, Artipà, Biocop, Blanxart, Cal Valls, Chocolates Solé, Hort del Silenci, Mun Ferments, Teterum i Viubé. De moment, la participació de Catalunya és independent de les empreses, és a dir, no agrupada.

Coorganitzada per Diversified Communications i IFEMA MADRID, Organic Food & Eco Living Iberia 2024 comptarà amb el suport d’Ecovalia com a patrocinador principal, els suports d’Aliments d’Espanya, INTERECO, Agrobio Portugal, PortugalFoods, ACES, AER, CIAO-IICA, CAAE, ASOBIO, CAERM, CAECV, CAEM, Biocop, Biogran, Proexport, FIAB, Fedacova i FiBL, i les comunitats autònomes d’Andalusia, València, Navarra, La Rioja, Madrid, Múrcia i Extremadura, entre altres.

Registra el teu interès

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024