Hi ha una opinió generalitzada en la qual se sol considerar la salut i la malaltia com a termes antagònics i, per tant, s’intentarà impedir qualsevol alteració funcional produïda per l’organisme. En aquest sentit, la malaltia es veu com un mal a perseguir, combatre, vèncer, aniquilar o, per utilitzar un terme més refinat “guarir”. Arran d’infinitat de tractaments, medicaments i “cures”, les persones es fan addictes a una suposada “sanació ràpida”, que en essència no és més que un punt cec en la malaltia. Aquest punt cec és només una interrupció dels seus símptomes de desintoxicació i regeneració, els quals solen reaparèixer amb més força a posteriori.

Naturopatia Higienista
123rfLimited©amaviael

Hem de tenir en compte que el cos sempre intenta restablir l’equilibri intern quan aquest s’ha perdut, a través del seu propi procés natural d’homeòstasi interna. En aquest sentit, si el cos desencadena una febre amb la intenció de restablir un equilibri intern, per què intentar tallar-la? Si el cos provoca vòmits per expulsar un irritant de l’estómac, per què aturar-los? Si el cos inicia una diarrea per expulsar matèries putrefactes del tub digestiu, per què pensar a suprimir-la?

La Naturopatia Higienista, en la mateixa línia de molts pioners de la medicina clàssica i fins i tot contemporània, considera que la malaltia constitueix un programa intel·ligent de la naturalesa, l’objectiu del qual no és altre que resoldre el conflicte biològic iniciat per l’organisme com a conseqüència d’un estil de vida antinatural i incoherent amb el nostre sentir.

Si la malaltia és l’efecte final d’un desequilibri físic i/o psicoemocional com a conseqüència de la nostra manera de viure antinatural, no intentem solucionar els trastorns des d’un aspecte merament simptomàtic, ja que la curació implica un tractament global de l’ésser.

La Naturopatia Higienista, sempre que tingui un enfocament holístic i integratiu, ens pot ajudar en el nostre propi procés de sanació

La Naturopatia Higienista que va més enllà de la visió reduccionista i té un enfocament Holístic i Integratiu, no diagnostica cap malaltia, ni tampoc prescriu productes o medicaments en el seu més ampli espectre, perquè considera que és el mateix organisme el que té la seva pròpia capacitat de curació quan no troba obstacles que interfereixen en aquest procés.

La tornada a una forma de vida més conforme a les nostres adaptacions biològiques permet aturar processos degeneratius i la major part de les vegades recuperar una salut perduda, sempre que hi hagi prou energia vital, i no hi hagi hagut un procés degeneratiu irreversible. Des d’aquest enfocament Holístic, la supressió de les causes de la malaltia suposa un coneixement sobre la nostra manera d’alimentar-nos, l’estil de vida, la manera com gestionem les emocions i interpretem el món que ens envolta.

Així, si una persona està esgotada energèticament, abans de donar un producte o tractament, el Naturòpata Higienista investiga les causes directes o subjacents d’aquest trastorn. Potser hi va haver un sobreesforç sostingut a la feina, o hi ha un patró autoexigent patològic que ens porta a complir estàndards inabastables, o bé dormim poques hores, o estem travessant una crisi personal entre molts altres factors que caldria investigar segons el cas concret.

Si reconeixem el caràcter curatiu, defensiu, adaptador i reparador de la malaltia, i cooperem amb l’organisme proporcionant-li les condicions més favorables per al restabliment de la normalitat funcional, eliminant totes les obstruccions, i suprimint tot allò que impedeix el restabliment de la normalitat funcional, la salut és una meta assolible. I en aquest sentit, la Naturopatia Higienista, sempre que tingui un enfocament holístic i integratiu, ens pot ajudar en el nostre propi procés de sanació ajudant-nos a prendre consciència dels factors desvitalitzants que hi ha a la nostra vida (físics i psicoemocionals) i a generar estratègies personalitzades i concretes que ens ajudin a eliminar o reduir aquests factors i així permetre al cos recobrar la salut i el benestar de manera totalment natural.

“El metge del futur no donarà cap medicació, però interessarà els seus pacients en la cura del cos, en la dieta humana i en la causa i la prevenció de les malalties”, Thomas Edison.

Autor: José Antonio García, Naturòpata Higienista

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024