Els olis essencials són ben coneguts per la seva activitat antiviral, inmunomoduladora, antiinflamatòria i broncodilatadora. Han estat avaluats contra diversos tipus de virus patògens, inclòs el virus de la grip, l’herpes símplex i diferents virus que ocasionen infeccions respiratòries. Els seus fitoquímics no només pertorben la replicació viral, també beneficien el sistema respiratori a través del seu efecte mucolític i broncodilatador.

acció antiviral olis essencials
123rfLimited©microgen

Com que és de naturalesa lipòfila, és a dir que difonen bé en compostos grassos, els olis essencials poden penetrar fàcilment les membranes virals i provocar la desintegració de la càpsida. Els olis essencials també inhibeixen l’hemaglutinina de certs virus. Olis essencials com la ravintsara, la closca de llimona i el cajeput, han demostrat els seus efectes antivirals, en diferents estudis in vitro.

Ravintsara (Cinnamomyum camphora)

Les seves propietats antivirals semblen ser degudes al compost 1,8-cineol. L’any 2010 Yang Z, Wu N, Fu Y i col·laboradors, van demostrar que podria actuar sobre la replicació viral, inhibint la replicació del virus de la bronquitis, a través de la interferència entre l’àcid ribonucleic (ARN) i la N-nucleocàpsida d’aquest virus. Aquests resultats van ser publicats al Journal of Biomolecular Structure and Dynamics. Posteriorment, altres autors han demostrat l’acció d’aquest oli essencial sobre la replicació d’altres virus.

Cajeput (Melaleuca cajuputi)

Té activitats antifúngiques, antiinflamatòries i antioxidants. S’utilitza per ajudar a augmentar la resistència als agressors externs, inhibir alguns bacteris i virus i refrescar i purificar l’aire. Ha demostrat eficàcia contra diferents espècies de virus.

Llimona (Citrus limonum)

L’oli essencial de llimona s’ha utilitzat molt en difusió pels efectes antisèptics atmosfèrics, alguns dels seus components com el limonè i el betapinè han demostrat també un efecte antiviral que es va determinar in vitro contra el virus de l’herpes simple tipus 1 (HSV -1).

Es tracta de 3 olis essencials únics i olfactivament molt agradables, que podem trobar en alguns complements nutricionals i que també podem utilitzar combinats en difusió atmosfèrica per ambientar i generar asèpsia per tal de contenir l’expansió de les infeccions en espais interiors, tant als canvis de temps, com en època de refredats i grips.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024