Lukas Nossol és el responsable de comunicació de Dennree i BioMarkt Verbund (associació BioMarkt). Fundat el 1974 a Alemanya, el Grup Dennree és un dels principals impulsors del moviment ecològic a Europa Central.

Lukas Nossol
©BioMarkt Verbund

Com va contribuir Thomas Greim a establir l’estructura nacional de Dennree i quins van ser els principis fundacionals clau que van guiar el desenvolupament de l’empresa?

L’empresa Dennree va ser fundada pel nostre pare Thomas Greim el 1974. El nom de la nostra empresa, “Dennree”, procedeix del terme francès que significa “aliment bàsic”. El nom és una expressió de la visió del meu pare de posar els productes ecològics a l’abast de tots. Ha marcat el desenvolupament de la nostra empresa fins al dia d’avui. Establerta com a majorista, Dennree va créixer fins a convertir-se també en retailer especialitzat en productes ecològics. Durant 50 anys, Dennree s’ha compromès a impulsar el moviment ecològic de forma integrada.

Quina importància estratègica té la certificació de la primera central lletera biodinàmica Demeter en la trajectòria de Dennree, i com connecta amb el compromís de l’empresa amb l’autenticitat regional?

A causa de la seva proximitat a la naturalesa, Thomas Greim es va identificar molt aviat amb els ramaders biodinàmics, que llavors encara no estaven molt estesos. Tenien la seva seu a Chiemgau i ell aprofitava per a portar la seva llet a la pròxima Munic. Com a amant de la naturalesa, creia que l’agricultura biodinàmica era la forma correcta de produir aliments bàsics de la màxima qualitat. Va trobar una central lletera per a transformar la llet en llet de consum, iogurt, llet agra i quefir. Els productes es van vendre a diverses botigues d’aliments naturals i precursores de les primeres botigues d’aliments saludables.

«Petites i grans botigues, a la ciutat o en el camp: els mercats ecològics independents de tota Alemanya han unit les seves forces amb Denns BioMarkt»

La decisió de comptar amb sis centres logístics regionals sembla fonamental per a les operacions de Dennree. Pot explicar la importància d’aquest enfocament descentralitzat i com contribueix a satisfer les necessitats de proveïment locals i generals?

Connectant a productors, minoristes i consumidors finals, entenem l’empresa com un mercat de productes ecològics. Oferim una gamma de més de 14.000 productes amb garantia de procedència de l’agricultura ecològica i estem organitzats en 8 regions de distribució a Alemanya i Àustria. Gràcies a aquest sistema logístic proveïm eficaçment a més de 1.200 botigues d’alimentació ecològica a Alemanya, Àustria, Luxemburg i Tirol del Sud. Això inclou les 530 botigues d’aliments ecològics de BioMarkt Verbund, una xarxa de detallistes que operen de manera independent i ‘Denns BioMarkt’ sota la marca paraigua compartida ‘BioMarkt’.

L’adquisició de BioMarkt i el canvi de marca de les botigues Denns reflecteixen una evolució significativa. Com ha influït aquest canvi en la imatge de Dennree i quins reptes o èxits ha suposat alinear la marca de les 250 botigues pròpies amb les 350 independents?

Dennree sempre ha estat estretament vinculada al comerç especialitzat en aliments ecològics. L’any 2020, més de 530 BioMärkte independents (botigues d’aliments ecològics) i Denns BioMärkte d’Alemanya i Àustria van unir les seves forces sota la marca paraigua de la BioMarkt Verbund (associació de mercats ecològics) per a enfortir la seva posició i donar forma al futur junts. D’aquesta manera es va fer oficial el que es ve practicant des de fa anys: units per ser més ecològics.

Amb el BioMarkt Verbund, estem obrint nous camins de manera decidida per a convertir els punts en comú i les característiques especials del comerç d’aliments ecològics en punts forts, presentar una imatge conjunta al món exterior i continuar ampliant el comerç especialitzat. Dennree fa costat a les botigues d’aliments integrals del BioMarkt Verbund com a soci minorista especialitzat i treballa de manera conseqüent per a ampliar les associacions mitjançant grans inversions en digitalització, logística que estalvia recursos, un magatzem modern i l’ampliació de la xarxa de botigues.

«Connectant a productors, minoristes i consumidors finals, entenem l’empresa com un mercat de productes ecològics»

Pot donar-nos una idea de la dinàmica d’aquest grup d’unes 600 botigues, sobretot en termes de grandària i coherència de marca?

Petites i grans botigues, a la ciutat o en el camp: els mercats ecològics independents de tota Alemanya han unit les seves forces amb Denns BioMarkt, les botigues d’aliments ecològics que pertanyen al grup Dennree. En total, 530 botigues d’alimentació ecològica col·laboren estretament sota la marca paraigua comú “BioMarkt”.

La BioMarkt Verbund està organitzada democràticament i, per tant, té en compte la diversitat dins de la comunitat. Un comitè triat de sis membres decideix sobre els desenvolupaments i assumptes clau relacionats amb el comerç d’aliments ecològics dins del sistema associatiu. Els membres de l’associació BioMarkt també participen en l’associació sense ànim de lucre “Interessengemeinschaft BioMarkt e.V.” (comunitat d’interessos). L’associació representa els interessos del comerç d’aliments ecològics enfront dels polítics i facilita un compromís conjunt per a un major desenvolupament de la cria i l’agricultura ecològica.

Quins creu que seran les tendències i reptes futurs del mercat alemany de productes ecològics?

Juntament amb els nostres clients, compartim la idea que l’ecològic forma part d’una transformació necessària i urgent per a assegurar la nostra base alimentària a llarg termini i contrarestar el canvi climàtic. Aprecien l’estabilitat de preus de tota la nostra gamma ecològica i veuen que una promesa 100% ecològica no té per què ser cara. Per tant, ens mantenim fidels a la nostra estratègia de comunicació actual, que mostra que BioMarkt Verbund és un detallista especialitzat orientat al valor, però també que el preu no és un argument per a no donar-nos suport.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024