Dinamarca té la major quota de mercat d’aliments bio en el món (13%). Els menjars en escoles, hospitals, menjadors governamentals i fins i tot casernes militars s’estan tornant ecològiques, i la capital, Copenhaguen, aconsegueix el 90%.

dinamarca
123rfLimited©wirestock

La superfície de cultiu bio s’ha duplicat des de 2007 i l’objectiu nacional és que es dupliqui novament per a 2030. La política ecològica compta amb el suport de la majoria dels partits polítics del Parlament danès perquè el bio contribueix als ingressos agrícoles, al clima, la biodiversitat i a l’aigua potable neta. Cap d’aquests avanços va ocórrer per si sol.

ONG ecològiques, agents de canvi

En construir capacitats en el desenvolupament de mercats, la innovació agrícola, les comunicacions i la defensa de polítiques, Organic Denmark es va convertir en un agent de canvi en el mercat, els mitjans de comunicació, l’agricultura i la política. Aquesta és una peça que manca en moltes nacions on el govern i els processadors ecològics no han invertit en les seves organitzacions sectorials.

La col·laboració amb grups aliats també ha estat clau. Una característica destacada és la seva associació amb cadenes de supermercats, ajudant-los a expandir l’oferta de productes bio i comunicar “per què” és important que siguin ecològics. Més que qualsevol altre factor, això ha fet que els productes bio estiguin més disponibles, siguin assequibles i, sobretot, significatius per als consumidors.

Les polítiques ecològiques funcionen!

Els Plans d’Acció Ecològica i les polítiques impulsen la innovació, la conversió de cultius i el desenvolupament del mercat, mentre que el lobby ecològic assegura el finançament. Les polítiques “d’embranzida” (push) fan costat a la conversió, certificació gratuïta, assessorament i inversions en innovació i aprenentatge entre agricultors. Les polítiques “d’arrossegament” (pull) atreuen el creixement del mercat.

La competència en polítiques i en el mercat està augmentant. El sector bio ha d’estar a l’ofensiva perquè els responsables polítics, aliats i retailers mantinguin el seu enfocament en el creixement. Podem fer que el bio sigui per a tots!

Paul Holmbeck és l’ex CEO d’Organic Denmark. Avui dia, Paul assessora governs, empreses i ONG de tot el món en polítiques ecològiques i desenvolupament de mercats.

Autor: Paul Holmbeck, Membre de la Junta Mundial, IFOAM Organics International

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024