Un laboratori ha descobert recentment 92 compostos desconeguts en una beguda alternativa a la llet elaborada mitjançant un procés de fermentació de precisió que implica l’ús d’enginyeria genètica.

compostos desconeguts
©The Organic & Non-GMO Report

Molècules desconegudes per a la ciència

L’Institut de Recerca de la Salut (HRI), amb seu a Iowa, va provar un producte de la Bored Cow, que es descriu com a “una alternativa làctia elaborada amb proteïnes de llet de fermentació en lloc de vaca”. Utilitzant tecnologia d’anàlisi molecular d’espectre complet, l’HRI va trobar 92 petites molècules al producte desconegudes per a la ciència, segons John Fagan, director científic de l’HRI.

“Són completament noves per a la nostra alimentació”, diu. “Són coses que no hem consumit com a éssers humans”.

Fagan va rastrejar la literatura científica i les bases de dades per determinar si les molècules tenien propietats nutricionals o altres propietats beneficioses i no va trobar res.

“Ni tan sols vaig poder trobar el nom científic de la gran majoria de les molècules presents al producte Bored Cow. Són matèria fosca nutricional”, afirma Fagan.

Les molècules desconegudes podrien ser nutrients o productes de rebuig generats durant el procés de fermentació. D’aquests darrers, Fagan diu: “No necessàriament els vols al teu menjar”.

En canvi, els compostos de la llet de vaca, com ara les vitamines, els minerals, els sucres i els hidrats de carboni, són ben coneguts per ser segurs i nutritius, afirma Fagan.

Les proves de l’HRI també van trobar residus d’un fungicida a nivell considerable. Fagan creu que es pot haver afegit al procés de fermentació per impedir el creixement de microorganismes durant la producció de la proteïna làctia. Però el fungicida va passar a la llet de Bored Cow. Els fungicides s’utilitzen en agricultura per matar fongs. L’HRI analitza els aliments a la recerca de residus de pesticides.

Bored Cow no va respondre a un correu electrònic on se li demanava la seva reacció a les conclusions de l’HRI.

Les proves revelen molècules desconegudes i un fungicida a l’alternativa làctia Bored Cow

La “microflora” dels OMG

L’alternativa a la llet de Bored Cow s’elabora amb una proteïna làctia de sèrum sense animals de Perfect Day, que utilitza un procés de biologia sintètica anomenat “fermentació de precisió” per fabricar la proteïna. Es tracta de prendre un gen de la proteïna del sèrum i introduir-lo en un llevat modificat genèticament. Bored Cow i Perfect Day utilitzen el terme “microflora” per evitar l’ús d'”enginyeria genètica” o “OMG”. A continuació, el llevat transgènic s’introdueix en tancs de fermentació d’acer inoxidable amb sucre o xarop de blat de moro d’alta fructosa, aigua i nutrients. Els ingredients addicionals ajuden el llevat a créixer i produir la proteïna. El llevat OMG es filtra, deixant la proteïna de la llet, que es purifica i s’asseca. Bored Cow pren la proteïna de la llet i afegeix vitamines, minerals, sucre i altres ingredients per donar-li el sabor i la consistència de la llet de veritat.

La proteïna làctia de sèrum de llet de Perfect Day, anomenada ProFerm™, és utilitzada per un nombre cada vegada més gran d’empreses alimentàries i d’ingredients, com Nestlé, Bel Group, Myprotein, Renewal Mill i JuiceLand. Aquestes empreses utilitzen la proteïna per fabricar llet sense lactis, xocolata, formatge fresc, gelats i barreges per coure reciclades.

La llet Bored Cow és “sorprenentment diferent” de la llet de veritat

Segons Fagan, les 92 molècules desconegudes “van venir de passeig” amb la proteïna làctia de Perfect Day al producte Bored Cow.

Tant Perfect Day com Bored Cow afirmen que la proteïna de la llet és idèntica a la de la llet de vaca, però les proves de HRI van descobrir que la proteïna de la llet de Bored Cow procedia principalment del llevat OMG i no de la proteïna de la llet.

“La composició d’aminoàcids de la proteïna que és present a la llet de Bored Cow és sorprenentment diferent de la composició d’aminoàcids de la llet real”, diu Fagan. “Tenim dades que així ho demostren”.

Tot i que Perfect Day afirma al seu lloc web que la fermentació de precisió és un “procés amb dècades d’antiguitat”, Fagan diu que el terme és un error.

“El terme ‘fermentació de precisió’ no és exacte”, afirma. “La nostra investigació demostra que és molt lluny de ser precisa”.

Les troballes refuten les afirmacions que la proteïna làctia produïda per biologia sintètica és idèntica a la proteïna làctia real

ADN d’OMG no eliminat

Tant Perfect Day com Bored Cow afirmen que els seus productes synbio no contenen OMG perquè el “microflora” o llevat derivat d’OMG s’elimina durant el procés de fermentació. Fagan ho anomena “il·lusions”.

“L’ADN (modificat genèticament) d’aquests productes està trencat o fragmentat, però sens dubte hi continua”, afirma Fagan.

A més, afirma que s’estan desenvolupant proves per detectar l’ADN transgènic en productes de biologia sintètica com ara Bored Cow.

“La realitat és que només cal fer una mica de biologia molecular i es pot desenvolupar una prova d’OMG per a productes simbiòtics”, afirma Fagan, que va ser pioner en la creació de proves de laboratori per al blat de moro i la soja OMG quan es van comercialitzar per primera vegada a finals dels anys noranta.

La presència d’ADN modificat genèticament a Bored Cow i altres productes simbiòtics obligaria a etiquetar-los d’acord amb la Llei Nacional de Divulgació d’Aliments Bioenginyers del Departament d’Agricultura dels Estats Units. Ara mateix, aquests productes no requereixen etiquetatge.

Sense proves de seguretat

L’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA no exigeix ​​proves de seguretat del producte Bored Cow ni d’altres aliments simbiòtics. Però a Europa i Canadà, la llet simbiòtica –amb els seus 92 compostos desconeguts– es consideraria un nou producte alimentari i s’hauria de sotmetre a proves de seguretat abans de sortir al mercat.

“Aquests productes han sortit al mercat sense que la FDA exigeixi avaluacions de seguretat d´aquests compostos”, afirma Fagan. “Hi ha d’haver proves de seguretat a llarg termini abans que aquests productes surtin al mercat”.

Els productes de Bored Cow es venen a supermercats i cadenes d’alimentació natural com Sprouts Farmers Market. Bored Cow, que és una marca de Tomorrow Farms, també va promocionar la seva alternativa a la llet a la fira Natural Products Expo East de Filadèlfia el setembre passat. La presència d’empreses de productes simbiòtics com Perfect Day i Bored Cow a Natural Product Expo East i West ha suscitat controvèrsia, ja que els membres de la indústria d’aliments naturals afirmen que aquestes empreses no tenen res a fer en un esdeveniment d’aliments naturals.

La indústria de la biotecnologia es basa en un suposat erroni

Les empreses de simbiosi afirmen que els productes són més sostenibles i respectuosos amb el clima. Però Errol Schweizer, soci d’alimentació i agricultura d’Impact, IQ, planteja diverses preguntes importants sobre la fermentació de precisió en un article publicat a Forbes: Quant material de rebuig produirà el procés de synbio i com s’eliminarà? Com es compara el consum d’energia i recursos d’aquests productes amb el dels productes d’origen animal de la competència? A més, com pot ser sostenible l’ús de xarop de blat de moro d’alta fructosa com a primera matèria quan la producció de blat de moro als EUA consumeix molta energia i és contaminant?

Segons Fagan, la indústria de la biologia sintètica s’està promovent sobre la base d’un suposat erroni. Als inversors en empreses de biologia sintètica –que reben milers de milions de dòlars en capital risc– se’ls diu que els productes de biologia sintètica, com la Bored Cow, es creen com un programa informàtic, que només és qüestió de programar l’ADN com un ordinador. Un article de FoodNavigator USA descriu fins i tot com es “programen” els llevats transgènics per produir proteïnes. El problema és que el funcionament intern dels organismes més simples, com ara el llevat, és molt més complex que els programes informàtics.

“És una analogia buida perquè implica que a la biologia sintètica es té el mateix tipus de control precís que programant un ordinador. És molt més complex”, afirma Fagan. “Aquí tenim un exemple de 92 compostos imprevistos que es produeixen, i només una traça de la proteïna de sèrum que realment es desitja. No s’assembla gens a la precisió”.

Autor: Ken Roseboro. Article cedit per The Organic & Non-GMO Report

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024