Cada dia hi ha més evidències que certs nutrients tenen capacitat d’afectar positivament els processos cognitius i les emocions. Es dóna una relació directa entre allò que mengem i allò que sentim. Hi ha nutrients que estan implicats en la producció dels neuromoduladors que tenen un paper fonamental en la regulació dels estats d’ànim, de les situacions d’estrès, el son, la motivació o els comportaments emocionals.

nutrients
123rfLimited©anutaray. Els dàtils són rics en triptòfan

La producció de neurotransmissors pot ser dirigida mitjançant la ingesta d’aliments específics que n’accelerin la fabricació. Una magnífica estratègia per aconseguir la millora de la funció neuronal, dels processos cognitius, dels estats d’ànim, que permetrà protegir el cervell del dany i el deteriorament de les funcions, afavorint la funció mental.

Per ajudar que el nostre cervell funcioni a la perfecció hem de subministrar-li nutrients essencials com vitamines, minerals, aminoàcids, àcids grassos, licopens, flavonoides, i antioxidants alcaloides com la cafeïna, substàncies amb activitat neuromoduladora acreditada.

El complex vitamínic B millora l’estat d’ànim i el rendiment mental. Redueix l’ansietat, l’estrès i la depressió i disminueix la probabilitat de desenvolupar demència senil. Es troba als cereals, llegums, fruita seca i llavors, i les verdures de fulla verda com els espinacs, la col arrissada i el bròquil. La vitamina D és essencial per al cervell, protegint-lo del seu deteriorament i evitant situacions de demència. La vitamina E té acció antioxidant que prevé i retarda el deteriorament cognitiu i millora la memòria conforme el cervell decau. Les nous i llavors, l’alvocat, el tofu i les verdures de fulla verda són excel·lents fonts de vitamina D i E. La vitamina K millora les funcions cognitives, augmenta la capacitat intel·lectual i aguditza la memòria. L’aporten les verdures de fulla verda, olis vegetals, la soja i els nabius, a més dels aliments de font animal.

Minerals amb acció neuromoduladora: zinc, ferro, magnesi i seleni

El zinc millora la memòria i la capacitat de raonament, i és indispensable en el procés de senyalització nerviosa. El ferro és responsable del desenvolupament cognitiu, la síntesi i el metabolisme de neurotransmissors i del transport de l’oxigen al cervell. El magnesi evita l’aparició de migranyes, depressió i malalties neurològiques. El calci ajuda a alliberar neurotransmissors per part de les neurones, i el seleni conserva la capacitat antioxidant del cervell. Es troba en llegums, fruita seca, cereals integrals i productes lactis i carnis.

Aminoàcids com la colina i el triptòfan són necessaris per a la salut cerebral. Cal la colina per al manteniment de la memòria, permet la comunicació entre neurones i activa la funció cerebral. El triptòfan és l’aminoàcid essencial de la serotonina, l’hormona de la felicitat. Els rovells d’ou són una bona font d’aquests aminoàcids, i també es troben en llegums, fruita seca, cereals integrals, llavors i verdures de fulla verda.

Els àcids grassos omega-3 són indispensables per millorar la funció cerebral i el rendiment intel·lectual, afavorint la capacitat d’aprenentatge i memòria. Prevenen la malaltia d’Alzheimer i la demència. Les algues, les nous, les llavors de lli i les llavors de xia, la fruita seca i els alvocats són bona font d’omega-3, a més del peix gras.

El licopè és un antioxidant amb acció protectora contra la demència i la malaltia d’Alzheimer. El licopè es troba en fruites i verdures vermelles com tomàquets, síndries, pebrots vermells i pastanagues, als melons, les papaies, raïms, préssecs i nabius.

Els flavonoides, són antioxidants que es troben a les baies, maduixes i nabius, la fruita seca, la soja i els seus derivats, el vi negre, xocolata amarga i el te. Milloren el flux de sang i oxigen al cervell, afavorint la funció cerebral, la concentració i la memòria.

Pel que fa a la cafeïna, antioxidant alcaloide que es troba al cafè i al te, activa la funció cerebral en bloquejar l’adenosina, nucleòsid responsable de la fatiga.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024