La Cistus o estepa és una planta originària de les regions mediterrànies del sud d’Europa i del nord d’Àfrica. Aquesta planta arbustiva pot assolir fins a un metre d’alçada i les seves fulles resinoses contenen tricomes glandulars que secreten la seva resina característica: el làdan, utilitzat des de l’antiguitat per les seves propietats aromàtiques i farmacològiques. Aquesta resina es compon, principalment, de terpenoides, aglicones, flavonoides i glucòsids.

estepa
123rfLimited©sinnawin

L’espècie Cistus incanus (Cistus creticus subsp. eriocephalus L.) pertany a la família Cistaceae. Les plantes d’aquesta família són molt resistents, creixen en superfícies rocoses i terres infèrtils i s’adapten de manera única a la terra àrida i al clima mediterrani. Durant l’estiu, són capaços de reduir fins a 5 vegades la mida de les fulles per preservar l’aigua. A més, les llavors també són molt resistents i poden brotar amb una calor molt intensa, fins i tot després d’un incendi forestal, cosa que confereix a aquesta planta avantatges ecològics. Encara que hi ha moltes subespècies en aquesta família al llarg de tota la Mediterrània, la Cistus incanus (Cistus creticus subsp. eriocephalus L.) és la millor documentada.

Aquesta planta és molt coneguda com a remei natural a la medicina tradicional. Les seves fulles i flors han estat utilitzades en infusió per les seves propietats antiinflamatòries, antiulcerogèniques, antifúngiques, expectorants i analgèsiques, així com per curar les ferides.

Avui dia, la planta continua utilitzant-se als pobles de Creta com a te d’herbes per combatre la grip, la tos, els càlculs renals i les úlceres d’estómac. Així mateix, la seva resina és un component de l’oli de la santa unció usat en les cerimònies de l’Església ortodoxa grega.

En diferents estudis científics s’ha demostrat que l’extracte de Cistus incanus té acció antiinflamatòria, antioxidant, antimicòtica i antibacteriana. Sembla que els polifenols que conté confereixen també a aquesta valuosa planta una acció antiviral, que s’ha validat al virus de la grip. Els estudis realitzats en pacients amb infeccions del tracte respiratori superior han revelat una disminució dels símptomes i els efectes adversos als pacients tractats amb aquest extracte en comparació dels pacients de control. D’aquesta manera es posa de manifest l’eficàcia clínica i la seguretat favorable de l’extracte de Cistus incanus.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024