Els antioxidants són ben populars des de fa molts anys perquè ajuden a evitar el dany cel·lular. La seva contribució a l’organisme ajuda a fer front als radicals lliures, per això se’ls adjudica també una certa capacitat per combatre l’envelliment. N’hem triat alguns dels més potents en forma de suplement dietètic, però els lectors saben que també disposem de molts aliments naturals amb grans capacitats antioxidants.

antioxidants
123rfLimited©towfiqu

Glutatió

El glutatió, pseudopèptid compost per tres aminoàcids (glicina, cisteïna i glutamat), és produït naturalment pel fetge i per tant es troba a tot el nostre organisme. Per aquesta raó se’l considera un «antioxidant endogen»: contràriament a la majoria dels altres antioxidants potents, aquesta molècula ja és present en estat natural al nostre organisme.

Entre els naturòpates es considera l’antioxidant més potent que hi ha en estat natural. El glutatió és present a la majoria de les cèl·lules animals i vegetals i exerceix un paper important en la protecció dels greixos i de les proteïnes contra els peròxids i les conseqüències nocives dels radicals lliures.

El glutatió peroxidasa apareix definit com un enzim que catalitza la reducció de l’aigua oxigenada per la deshidrogenació del glutatió. Aquest enzim «juga un paper essencial en la protecció de les cèl·lules contra els peròxids i els radicals lliures». Als 45 anys, aproximadament, la producció de glutatió disminueix de manera dràstica.

Astaxantina

No deixa de ser curiós que aquest carotenoide més potent en estat natural en nombrosos mariscs i peixos, així com al plàncton i el krill, sigui un pigment vermell ataronjat produït per unes algues. D’aquest pigment se’n diu que pot neutralitzar deu vegades més oxigen singlet que el carotè. Se sap que aquest oxigen singlet és molt oxidant, responsable de l’envelliment de la pell com a conseqüència de les agressions dels raigs ultraviolats (UV).

Els vegans i vegetarians poden trobar seleni en petites quantitats a la fruita seca i als llegums

Seleni

El seleni és present al sòl en quantitats desiguals segons les regions del món. Per això apareix sempre en quantitats desiguals al conjunt de la cadena alimentària. Però és un oligoelement molt important a l’organisme, ja que participa, amb la vitamina E, en l’activitat del glutatió peroxidasa, esmentada anteriorment. Com el potent antioxidant que és, el seleni contribueix a la producció normal d’espermatozoides; al manteniment normal del cabell i de les ungles; al funcionament normal del sistema immunitari; al funcionament normal de la tiroide i a una protecció cel·lular contra els radicals lliures. A l’organisme hi ha més de 25 enzims diferents que depenen del seleni per dur a terme les seves funcions; per això, entre els minerals i els oligoelements té la seva importància.

Els vegans i vegetarians poden trobar seleni en petites quantitats a la fruita seca (nous, castanyes de cajú, ametlles…) i als llegums (mongetes, llenties, cigrons).

antioxidants
123rfLimited©sloniki. Poderosos aliments antioxidants: nabius i gerds

Vitamina C

No és el mateix un suc de sucoses taronges, fresc i recent espremut, que el mateix però pasteuritzat i envasat: els canvis en el sabor el delaten…! I encara menys una pastilleta d’àcid ascòrbic. Ara bé, aquest àcid ascòrbic (també batejat com a «vitamina C») és la vitamina antioxidant més coneguda del públic en general a tot el món.

Com sabem, és present en molts aliments, i tots pensarem en els cítrics, però són els pebrots, el julivert i la col els autèntics campions en vitamina C. La vitamina C contribueix a la formació normal del col·lagen necessari per al bon funcionament dels vasos sanguinis, dels ossos, dels cartílags, de la pell, de les dents i de les genives; al metabolisme energètic normal; al funcionament normal del sistema nerviós; a les funcions mentals normals; al funcionament normal del sistema immunitari, a la disminució del cansament; a la regeneració de la vitamina E en la forma reduïda, a l’absorció digestiva del ferro… i sí, també: a la protecció cel·lular de les agressions protagonitzades pels radicals lliures.

Als 45 anys, aproximadament, la producció de glutatió disminueix de forma dràstica

Vitamina E

La vitamina E «la que venç al temps» es troba a la natura en vuit formes diferents, sent la més coneguda i la més potent, l’alfa-tocoferol. Aquesta vitamina actua com un antioxidant molt eficaç i és present en gran quantitat en els olis vegetals, com en els de pistatxo o de germen de blat, i en les llavors oleaginoses. No és freqüent que arribin a donar-se mancances severes, és aconsellable triar els aliments adequats per disposar-ne sempre en quantitat suficient. Per exemple: avellanes, ametlles, oli d’oliva verge extra, alvocat, espinacs, orellanes d’albercoc

Zinc

Finalment, el zinc és un altre oligoelement indispensable per a l’acció de diversos enzims a l’organisme, però també necessari per al creixement, per al sistema immunitari, per a la renovació de la pell, per a la renovació del cabell, etc.

El zinc contribueix: a la síntesi normal de l’ADN; al metabolisme àcid-base normal; al metabolisme normal dels aliments, dels glúcids, dels àcids grassos i de la vitamina A; a la síntesi de les proteïnes; a les funcions intel·lectuals normals; a la fertilitat i a la reproducció normals; al manteniment dels cabells, de les ungles i de la pell; a la visió normal; al manteniment dels ossos; al funcionament normal del sistema immunitari; a la divisió cel·lular…

La intervenció del zinc en el metabolisme dels macronutrients i la síntesi de les proteïnes és la raó per la qual nombrosos esportistes, en particular els practicants de musculació, prenen complements de zinc, però també és interessant per part de les persones grans, quan hi ha mala absorció intestinal.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024