El cos humà és una maquinària increïble amb una gran capacitat d’adaptació i compensació per mantenir la nostra vida. Té una gran capacitat per mantenir un pH (mesura que indica l’acidesa o l’alcalinitat) adequat i estable a la sang i als teixits mitjançant complexos mecanismes compensadors principalment a nivell renal i respiratori. Això va suggerir ja fa uns quants anys que la dieta ens podria ajudar a mantenir aquest equilibri i a gaudir d’una millor salut i reduir el risc de malalties. Actualment sabem que una dieta alcalina amb una òptima composició nutricional és una gran eina protectora per al nostre organisme.

Dieta alcalina
123rf Limited©mirage3

La vida humana també requereix un nivell de pH adequat que, al sèrum sanguini ha d’estar al voltant de 7,4 i és estrictament controlat pel nostre cos per sobreviure. Però el pH del nostre cos pot variar considerablement d’una zona a una altra, i la major acidesa és la de l’estómac (pH d’1,35 a 3,5) per ajudar en la digestió i protegir-nos contra organismes microbians oportunistes. Però aquesta acidesa ens podria danyar, causant-nos gastritis i fins i tot úlceres, per això la capa que es troba fora de l’epiteli de l’estómac és força bàsica per evitar lesions de la mucosa. La nostra pell és també força àcida (pH 4-6,5), ja que actua com a barrera protectora del medi ambient contra el creixement excessiu de microbis. Aquest mantell àcid de la pell va variant dins de les seves capes, sent la capa externa la més àcida (pH 4) i gairebé neutra la capa més profunda (pH 6,9). Això també s’observa en altres mucoses com ara la vagina, on un pH inferior a 4,7 protegeix contra el creixement excessiu de microbis. L’acidesa ens protegeix de l’exterior, però el nostre medi intern ha de ser neutre amb una tendència lleugera a l’alcalinitat (pH 7,4). En el cas de l’orina, el pH pot ser variable, ja que els ronyons són els principals actors en el manteniment d’aquests complexos equilibris.

Más verduras y frutas ecológicas ayudarán a disfrutar de una dieta más saludable y más alcalina

Pel que fa al pH i la càrrega d’àcid a la dieta humana, hi ha hagut canvis considerables al llarg de la nostra història natural, des que érem caçadors-recol·lectors fins al present. Amb la revolució agrícola (últims 10.000 anys) però encara més recentment amb la industrialització (últims 200 anys), hi ha hagut una disminució molt important del potassi respecte al sodi i un augment del clorur respecte al bicarbonat. La proporció de potassi a sodi s’ha invertit, abans predominava el potassi fins a 10 vegades més que el sodi, mentre que actualment predomina el sodi fins a 3 vegades més per sobre del potassi. A nivell mediambiental, en els darrers 100 anys, amb la creixent industrialització, el pH dels oceans i del sòl estan canviant i això està afectant el contingut mineral dels aliments que mengem (ja que els minerals són els principals implicats en la complexa tasca de mantenir o afeblir el pH). Així, actualment la dieta de la població és més pobra en potassi, magnesi i fibra, i més rica en greixos saturats, sucres simples, sodi i clorur. Això dóna com a resultat una dieta que suposa un repte perquè el nostre organisme mantingui el seu equilibri i pot induir allò que coneixem com a acidosi metabòlica que, per descomptat, no és una situació desitjable.

Dieta alcalina
123rfLimited©simpson33. Verduures saltades

Una dieta pobra en vegetals (baixa en carbohidrats, fibres i minerals) i alta en proteïnes té més càrrega àcida que en realitat produeix molt pocs canvis en el pH de la sang, però sí que produeix molts canvis en els processos compensatoris de l’organisme, sobre tot a la funció renal, que patirà un gran estrès per mantenir-nos amb vida.

El consum d’una dieta inadequada produeix allò que s’anomena “estrès àcid” o acumulació crònica d’àcid de baix grau que s’associa amb malalties cardiovasculars, metabòliques (obesitat, fetge gras, diabetis), trastorns renals, pèrdua de massa muscular i òssia. fins i tot amb diversos tipus de càncer. El consum d’una dieta acidogènica (PRAL elevat) Potencial Renal Acid Load alta en proteïna i fòsfor, baixa en potassi, calci i magnesi, té un impacte negatiu a la salut a llarg termini, provocant acidosi metabòlica de baix grau. Per contra, les dietes alcalinitzants (baixes en PRAL), riques en fruites i verdures, s’associen amb diversos beneficis per a la salut, inclosa una millor relació potassi-sodi, una reducció del desgast muscular i un augment de les concentracions de magnesi intracel· lular, etc. Una alimentació moderna típica on predomina un consum baix de fruites i vegetals i un consum elevat de productes d’origen animal (carns, peix i lactis), cereals i processats es caracteritzen per tenir un PRAL elevat (dieta acidificant). Una dieta ideal amb baixa PRAL es caracteritza per una ingesta elevada d’aliments alcalinitzants (verdures, fruites, llegums, fruita seca i llavors). Per això, el consum de proteïnes d’origen vegetal és un punt clau que brinda grans beneficis. La incorporació de lactis com el iogurt o el quefir pot ajudar a cobrir l’aportació proteica sense impactar a la càrrega àcida, ja que són un aliment amb PRAL neutre.

I un altre aspecte clau per disminuir la càrrega àcida és la reducció en el consum de productes industrialitzats amb additius que contenen fòsfor, com ara begudes carbonatades, carns, productes congelats i altres productes i aquells amb plaguicides que també contenen fòsfor. Aquests productes no s’utilitzen en els aliments de producció ecològica, de manera que, per aquest motiu i per la seva composició nutricional més rica en minerals, resulten la millor opció. Més verdures i fruites ecològiques ajudaran a gaudir d’una dieta més saludable i més alcalina.

Autora: Laura I. Arranz, Doctora en Nutrició, farmacèutica i dietista-nutricionista | www.dietalogica.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024