Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els trastorns musculoesquelètics són la primera causa de discapacitat al món. Moltes vegades aquests problemes són deguts a una manca d’higiene postural, així com hàbits poc saludables, com el sedentarisme, entre d’altres.

dolor musculoesquelético
123rfLimited©drmicrobe

L’any 2021 Sanitas va realitzar un estudi a Espanya, en què s’assenyala que 7 de cada 10 persones pateixen trastorns musculoesquelètics. A l’estratègia de l’OMS 2014-2023 sobre Teràpies Naturals, se cita un assaig aleatori controlat que va incloure una avaluació econòmica de tractaments de fisioteràpia, teràpia manual -com Osteopatia o Quiromassatge- i atenció mèdica general contra els dolors cervicals. El resultat va ser que el grup de teràpies manuals aconseguia millores més ràpidament que la fisioteràpia i l’atenció mèdica general. A més, les despeses totals de la teràpia manual representaven, aproximadament, un terç de les despeses de fisioteràpia i d’atenció mèdica general. Això suggereix que la teràpia manual és més eficaç i menys costosa per tractar dolors cervicals que la fisioteràpia o l’atenció dispensada per un metge generalista.

Les Teràpies Naturals aquí tenen molt a dir, amb tècniques com Osteopatia, Quiromassatge, Shiatsu, Acupuntura, combinades o no amb diferents eines que ajuden a combatre aquests problemes, com la Fitoteràpia, la Medicina herbal xinesa o l’Aromateràpia, entre d’altres.

Però un dolor físic també pot venir d’un problema emocional, sobretot quan aquest dolor físic es repeteix contínuament i per molt que treballes amb les tècniques anteriorment esmentades no avances. Aconsegueixes un benestar de dies, però no és durador. En aquest cas, possiblement, haguem de treballar sobre la part mental, amb Flors de Bach, Programació Neurolingüística (PNL) o Hipnosi.

Indicarem breument com poden ajudar aquestes tècniques a nivell físic:

  • Osteopatia: un desequilibri de la columna pot donar lloc a dolors a diferents zones de l’esquena i aquesta tècnica ajuda a recuperar-ne la funcionalitat.
  • Quiromassatge: moltes vegades el teixit muscular es veu afectat i això fa que disminueixi el rang de moviment, per això hem de treballar amb amassaments per recuperar l’elasticitat i contractilitat del teixit tou.
  • Acupuntura: ajuda a calmar dolors aguts, torticolis, lumbars o ciàtiques.
  • Shiatsu: pressió amb els dits sobre canals energètics per ajudar a millorar el moviment i el dolor.

N’hi ha més, però també parlem d’eines:

  • Fitoteràpia: la pots trobar en cremes, comprimits o extractes; l’harpagofit, l’àrnica i el salze són les més habituals per treballar sobre trastorns musculoesquelètics.
  • Suplements: poden ser d’origen vegetal o no, com la glucosamina, condroitina barrejada amb cúrcuma i pebre negre, sent els productes més demanats en trastorns musculars o inflamacions.
  • Argiles: s’usen en format de cataplasma per a inflamacions degudes a cops o torçades.

I, com hem dit al principi, potser que un dolor musculoesquelètic de repetició o llarga durada sigui per un problema emocional o nerviós, per a això podem utilitzar les Flors de Bach, que ajuden a gestionar aquestes emocions que ens afecten negativament… encara que també pot ser que un mateix sigui el que s’auto sabotegi i haguem de buscar una resposta que la Hipnosi, a través del subconscient, ens pot revelar.

Y, cómo hemos dicho al principio, puede que un dolor musculoesquelético de repetición o larga duración sea por un problema emocional o nervioso, para lo cual podemos usar las Flores de Bach, que ayudan a gestionar esas emociones que nos afectan negativamente… aunque también puede que uno mismo sea el que se autosabotee y debamos buscar una respuesta que la Hipnosis, a través del subconsciente, puede desvelarnos.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024