En els darrers anys, el nostre país ha experimentat un increment de les persones que pateixen alguna intolerància alimentària. I és que tots nosaltres, independentment de la nostra edat i sexe, som susceptibles de desenvolupar al·lèrgies o intolerància a algun aliment, de manera permanent o puntual. Per això, la investigació, els diagnòstics i els tractaments cada cop han evolucionat més i estan millorant molt la qualitat de vida de les persones amb alguna intolerància o al·lèrgia.

etiquetatge

Segons l’informe Al·lergològica 2015 de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), una de cada 10 persones que van a les consultes ho fa a causa d’alguna al·lèrgia alimentària. Aquestes persones poden tenir un gran aliat a l’etiquetatge. Per això, aprendre a llegir els al·lergògens és fonamental per no prendre un producte que pugui comportar una reacció al·lèrgica o problemes gastrointestinals.

Actualment, el Reglament UE9 Nº 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell de 25 d’octubre de 2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, obliga a informar de la presència de 14 substàncies que poden presentar al·lèrgies o intoleràncies alimentàries: cereals amb gluten, crustacis, ous, peixos, cacauet, llet, soja, fruits amb closca, api, mostassa, sèsam, diòxid de sofre i sulfits, tramussos i mol·luscs. Per això, cal ressaltar aquests ingredients d’alguna manera als textos.

De fet, segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, la informació s’ha de mostrar a través de l’etiquetatge dels envasos, de cartells –quan el producte no està envasat–, de les cartes de restauració o informació addicional en el cas de la venda en línia o telefònica. Tot i això, encara segueixen sortint sovint casos de productes mal etiquetats i que no contemplen els seus al·lèrgens.

“A ningú ens ensenyen a llegir etiquetes. Diàriament rebem clients amb intoleràncies alimentàries que tenen dubtes sobre els productes que poden prendre. Per això, sempre remarquem que és fonamental acudir a professionals per entendre les etiquetes i no consumir cap producte que ens pugui ocasionar problemes”, explica Carolina Girbés, directora de màrqueting i comunicació a Herbolario Navarro.

En aquest sentit, passa una cosa semblant amb els tests nutricionals d’autodiagnòstic que tan de moda s’han posat en els darrers anys. Tot i que poden resultar molt beneficis per detectar patologies de forma ràpida i còmoda, sempre és recomanable analitzar amb un professional. “Sempre aconsellem comptar amb l’ajuda d’un expert durant tot el procés. En aquest sentit, per exemple, als nostres establiments comptem amb nutricionistes que poden ajudar amb la interpretació dels resultats i descobrir quins productes poden funcionar millor a cada persona”, apunta Girbés.

Més informació a www.herbolarionavarro.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024