Les vendes d’aliments ecològics als Estats Units l’any 2022 van superar la xifra dels 60 mil milions de dòlars per primera vegada i van assolir un nou rècord per al sector ecològic. Les vendes totals de productes ecològics als Estats Units, inclosos els productes ecològics no alimentaris, van assolir un rècord de 67.600 milions de dòlars, segons l’enquesta sobre la indústria ecològica del 2023 publicada per l’Organic Trade Association (OTA). Deu estats representen aproximadament les tres quartes parts (73%) de les vendes del 2021. El primer és Califòrnia, que representa el 32% del total nord-americà segons el Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA).

Estats Units
123rfLimited©shadowspeeder

L’èxit de l’ecològic no és cosa nova a Amèrica del Nord. En els darrers deu anys, les vendes de productes ecològics s’han més que duplicat, i els nord-americans mengen i utilitzen més productes ecològics que mai. Les vendes totals de productes ecològics van superar la marca dels 50 mil milions de dòlars per primera vegada el 2018, i les vendes d’aliments ecològics van assolir els 50 mil milions de dòlars per primera vegada fa tot just uns anys, el 2019.

En comparació amb el nou continent: el 2019, el mercat ecològic a la Unió Europea es va acostar als 45.200 milions d’euros, segons l’Agence Bio a França. El 54% dels productes ecològics (en valor) es van consumir a dos països el 2019: Alemanya i França. Alemanya, França i Itàlia són els països amb més botigues especialitzades.

La distribució de productes ecològics a l’altra banda de l’Atlàntic

Podríem classificar els tipus de botigues en 3 categories: 100% Organic Market, les cadenes de botigues de productes naturals, salut i bio i els supermercats convencionals.

1. Botigues ecològiques especialitzades

Natural Grocers: Una de les poques xarxes amb estàndard de producte 100% ecològic. L’empresa, fundada el 1955, té la seu a Lakewood, Colorado i té 166 botigues a 21 Estats. Natural Grocers de Vitamin Cottage, Inc. cotitza a la Borsa de Valors de Nova York (NYSE: NGVC).

Mom’s Organic Market creat el 1987 per Scott Nash amb 22 botigues a l’est dels Estats Units (10 a Maryland) amb el lema “protegir i restaurar el medi ambient” amb nombrosos serveis ecològics (estacions de càrrega per a vehicles elèctrics, un dispositiu de reciclatge a les entrades de les botigues per a suros d’ampolles de vi, sabates, copes, telèfons, a més de piles elèctriques, etc.).

Les vendes totals de productes ecològics als Estats Units, inclosos els productes ecològics no alimentaris, van assolir un rècord de 67.600 milions de dòlars

Bristol Farms Inc. és una cadena de botigues de queviures premium a Califòrnia, Estats Units. Fundada al comtat de Los Angeles, Bristol Farms opera 19 botigues: 14 sota el nom de Bristol Farm i 5 sota la marca Lazy Acres Markets al sud de Califòrnia.

Earth Fare (18 botigues), Mother’s Market: 12 botigues, Market of Choice: 11 botigues, etc. GreenWise Market: transformarà les seves vuit ubicacions de GreenWise Market a botigues Publix tradicionals.

Estats Units
123rfLimited©tea. Nova York (Circa)

2. Els canals «natural, salut i bio»

Whole Foods Market: fundada a Austin, Texas el 1978. Empresa de distribució d’aliments per a productes ecològics i saludables. És present als Estats Units, Canadà i Regne Unit amb més de 530 botigues i 105.000 empleats. Amazon va adquirir Whole Foods Market el 2017 per 13.700 milions de dòlars. En un any es van vendre més de 27.000 tones de productes. 37.498 productes ecològics actius en botigues a final de 2022. Més de 1.200 productes ecològics dins de la marca “365 by Whole Foods Market”.

Trader Joe’s: des del 1979, l’empresa està gestionada per un fons familiar organitzat per l’empresari alemany Theo Albrecht, cofundador dels supermercats Aldi. 540 botigues a 42 Estats més el Districte de Columbia. Les botigues són relativament petites per als Estats Units (uns 1.200 metres quadrats) i són autèntiques botigues de barri. Un nombre limitat de productes al voltant de 3.400 i el 23% dels productes són ecològics.

Sprout Farmers Market: el 2018, el minorista d’aliments operava aproximadament 300 botigues a 19 Estats. Sprouts va obrir recentment la seva ubicació número 400 i actualment opera a 23 Estats amb 31.000 empleats. El 26% de les vendes totals són productes ecològics.

Fresh Thyme Market:71 botigues a 10 Estats de l’Oest Mitjà.

En comparació amb el nou continent: el 2019, el mercat ecològic a la Unió Europea es va acostar als 45.200 milions d’euros

3. Els actors «convencionals»

Walmart: 10.500 botigues i llocs d’e-commerce a 20 països amb 611 mil milions de dòlars en ingressos. Una marca pròpia ecològica: Great Value Organic.

Kroger: 2.719 supermercats: una facturació total de 148,3 mil milions de dòlars.

Albertsons Companies és una empresa minorista nord-americana que opera supermercats a l’oest dels Estats Units amb 2.271 botigues per un valor de 77,6 mil milions de dòlars. (ACME, Albertsons, Andronico’s Community Markets, Balducci’s, Carrs-Safeway, Eagle, Jewel-Osco, King’s, Lucky, Pak ‘N Save, Pavilions, Randalls, Safeway, Shaw’s, Star amb 71 botigues a 10 Estats de l’Oest Mitjà; Market, Tom Thumb i Vons); O Organics és la marca ecològica líder que es ven a les botigues Albertsons Cos. amb més de 1.500 productes ecològics certificats per l’USDA.

Target: 1.958 botigues als Estats Units amb marca ecològica pròpia: Good & Gather Organic.

Publix: 1.300 locals a tot el sudest dels Estats Units, 4.049 productes certificats com a ecològics o elaborats amb almenys un 70% d’ingredients ecològics.

Ahold Delhaize: un dels grups de distribució d’aliments més grans del món amb 7.659 botigues, 1.108 als EUA, inclosa Food Lion.

En conclusió, encara que el país de l’Oncle Sam té mala fama en matèria culinària, cal admetre que comprar productes ecològics és, en última instància, força fàcil.

Autor: Gerard Gontier, Expert en el mercat ecològic francès

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024