El cos fructífer o bolet del fong greixa d’agulles, bolet carner o eriçó, és com una bola de pèls grans blanc/groguencs que surt dels arbres, per això el seu nom més popular a occident. El que apareix al llistat d’ingredients de l’etiqueta posterior dels productes que el contenen és la denominació taxonòmica en llatí: Hericium erinaceus, que significa eriçó per partida doble.

Greixa d’agulles
123rfLimited©karelbock. Greixa d’agulles (Hericium erinaceus)

Es desenvolupa al final de la tardor i s’ha convertit en el fong més popular en l’actualitat per les seves propietats en relació amb l’eix microbiota-intestí-cervell, i els diversos beneficis per a la salut que en produeix el consum. Vegem què afecta negativament aquest eix:

  • Els antibiòtics artificials d’ampli espectre (o d’acció indiscriminada) afecten negativament la biodiversitat dels nostres microorganismes intestinals: el microbiota1. Els fongs, (ecològics2, per descomptat), tenen uns polisacàrids complexos naturals que no són digeribles, excepte pel microbiota, sent encara millors prebiòtics3 que els midons resistents a la digestió.
  • Els aliments no ecològics poden incloure diferents tipus i quantitats de biotòxics, entre els quals s’inclouen els neurotòxics, que dins de les quantitats permeses, “en teoria” només afecten els microorganismes i insectes, però també afecten les neurones dels intestins4 responsables dels moviments peristàltics encarregats de moure el bol alimentari durant la digestió.
  • A més, hi ha altres neurotòxics com l’alcohol que destrueix les beines de greix que recobreixen les neurones: la mielina, produint pèrdua de sincronicitat en la comunicació. Els sucres simples també són neurotòxics. De fet, a l’Alzheimer ja se’l comença a anomenar Diabetis Tipus 35. I per descomptat, l’estrès, que pot activar mecanismes de tota mena de trastorns autoimmunes que inclouen l’autodestrucció de les neurones.

I així és com ens ajuda el fong greixa d’agulles: activant els gens encarregats de la regeneració de les beines de mielina i la reparació neuronal6, actuant sobre l’eix microbiota-intestí-cervell. Actua no només reparant el nervi vague, sinó actuant de forma preventiva davant dels deterioraments cognitius.

El greixa d’agulles ajuda a reparar el nervi vague i prevé el deteriorament cognitiu

També hi ha un altre factor de millora que es nota en el nostre rendiment intel·lectual, produint més lucidesa, millorant la memòria i la concentració, ajudant-nos a prendre millors decisions.

És un fong que té beneficis7 en totes les etapes de la vida. Durant la infància, perquè el nostre cervell s’està desenvolupant. A la vellesa per endarrerir-ne el deteriorament. I durant la resta de la nostra vida per facilitar-nos l’adaptació als canvis i resistir totes les agressions que rebem per tot arreu.

En el meu cas personal, en prenc cada matí amb aigua calenta, sal marina i oli de coco, per mantenir-me en cetosi sense trencar el dejuni i tenir més lucidesa mental, a més de prevenir la destrucció neuronal de l’hipocamp, (la memòria), ja que he estat al·lèrgic crònic per més de 30 anys i amb temporades amb insomni, cosa que ja m’ha produït “l’oblit” de molts episodis de la meva vida. És millor prevenir que guarir!

Referencies:

  1. Efectes dels antibiòtics sobre la microbiota humana i les malalties posteriors.
  2. Els fongs (II): La importància del cultiu ecològic en el seu valor terapèutic i nutritiu. BioEco Actual nº88 juny 2021, pàg. 24
  3. Revisió de les relacions entre polisacàrids, microbiota intestinal i salut humana.
  4. L’exposició primerenca a contaminants alimentaris remodela la maduració de l’eix cervell-intestí-microbiota humana.
  5. La malaltia d’Alzheimer és diabetis tipus 3: evidència revisada.
  6. El miceli d’Hericium erinaceus i els seus petits compostos bioactius promouen la maduració dels oligodendrocits amb un augment de la proteïna bàsica de la mielina.
  7. Hericium erinaceus, un bolet medicinal sorprenent.

Autor: Carlos Capdepón, PNI Health Coach

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024