Unió de Pagesos ha demanat al Govern de l’Estat que inclogui les organitzacions professionals agràries representatives en el Comitè de Participació adscrit al Consell Interministerial d’Organismes Modificats Genèticament (CIOMG) per tal d’assegurar la seva representació en aquest organisme en relació a la proposta de la Comissió Europea sobre el nou reglament relatiu als vegetals obtinguts amb noves tècniques genòmiques i als aliments i pinsos derivats. El sindicat recorda que el Ministeri no ha fet cap consulta a l’organisme de participació que es va crear al respecte.

Unió de Pagesos
©Unió de Pagesos

El sindicat ha fet arribar aquesta petició al Govern estatal a través d’Unió d’Unions, i a la vegada l’ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica. Unió de Pagesos també demana al Govern de l’Estat que reuneixi el Comitè de Participació del CIOMG per conèixer la seva opinió respecte a la proposta de la Comissió Europea i que n’elabori un informe.

El sindicat considera urgent que s’elaborin els protocols de detecció d’Organismes Modificats Genèticament (OMG) creats amb qualsevol biotecnologia i aposta per un sistema d’etiquetatge i traçabilitat dels nous OMG fins al consumidor final per garantir que es limiti el temps de protecció d’aquestes noves patents.

Unió de Pagesos també considera que cal la justificació agronòmica en l’ús de material vegetal produït a partir d’aquestes noves tècniques, així com l’avaluació de riscos social, ambiental i de salut per cada nou OMG abans de l’alliberament al medi ambient. Alhora, aposta per una llei de coexistència que eviti la contaminació d’aliments sense modificacions genètiques amb aliments amb modificacions genètiques des del material de reproducció vegetal i la producció fins al consum final i, molt especialment, que evitin contaminar conreus i aliments produïts sota la certificació de la producció ecològica.

Unió de Pagesos reitera que sempre ha estat a favor de la recerca, innovació i transferència tecnològica en el sector agrari, defensa que cal garantir la llibertat de la pagesia i les persones consumidores a l’hora de produir i consumir de la manera que considerin més oportuna i que no està en contra ni a favor d’aquesta nova tecnologia, però rebutja la proposta de regulació que en fa la Comissió Europa perquè no garanteix la traçabilitat ni l’etiquetatge dels aliments produïts a partir de noves tècniques genòmiques i perquè contribueix a privatitzar el material veget­­al disponible per a la pagesia.

Més informació a www.uniopagesos.cat

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024