El licopè és un flavonoide antioxidant de la família dels carotens. A l’organisme humà es troba a la majoria dels teixits, especialment a la sang, pell, fetge, pròstata, teixit adipós i glàndules suprarenals.

licopeno
©Bio Eco Actual. El tomàquet, font de licopè

Fonts

Es troba al tomàquet i altres fruites de color vermell com la síndria, les taronges sanguines, l’aranja rosa, la papaia, la magrana, el caqui, l’albercoc, el pebrot vermell, les pastanagues morades, les baies Goji i el bot. El julivert, malgrat ser verd, també conté licopè. L’aportació d’aquestes fonts naturals és suficient i no presenta toxicitat. La mitjana al nostre país està a 1,3 mg per persona i dia. La seva aportació està garantida en una dieta vegetal variada i rica en tomàquets madurs, de cultiu ecològic i amanits amb oli d’oliva, que poden arribar a aportar 4 mg per cada 100g, Licopè, important antioxidant, en quins aliments es troba? el pes d’un tomàquet gran. Els tomàquets de tipus pera, especials per fer servir en salses, són els que contenen més licopè, fins a deu vegades més que els d’amanida, 30 mg. Per contra, els tomàquets que es cultiven en hivernacle, fora d’estació i es recullen encara verds amb prou feines aporten licopè.

És insoluble en aigua, però s’activa en un medi gras i amb calor. Per això, tots els derivats del tomàquet, i especialment les salses fregides, o els rostits amanits amb oli, superen l’aportació de licopè en cru, arribant a valors de 20 mg per cada 100g. Dues cullerades soperes de quetxup o de salsa concentrada, proporcionen 3mg de licopè.

El seu alt poder antioxidant és superior al de la vitamina E i els betacarotens. La seva acció neutralitza l’estrès oxidatiu de cèl·lules i teixits produït pels radicals lliures

Altres aliments rics en licopè són la síndria madura, que aporta 7,2 mg per cada 100 g, la guaiaba, que ofereix 5,4 mg i la papaia amb 2,6 mg, i l’aranja rosa, 1,8 mg. Però la seva biodisponibilitat és menor tret que es mengin després d’un àpat ric en greixos.

Propietats

El seu alt poder antioxidant és superior al de la vitamina E i els betacarotens. La seva acció neutralitza l’estrès oxidatiu de cèl·lules i teixits produït pels radicals lliures. Es considera protector davant de malalties cròniques i degeneratives.

  • Acció antitumoral. S’estudia la seva protecció davant d’alguns tipus de càncer, com a reparador de lesions tumorals. Concretament, sembla establir-se una correlació entre el consum de licopè i la prevenció de càncer de pròstata, així com de còlon, pulmó, digestius i de l’aparell reproductor.
  • Protector visual. Encara que no es converteix en vitamina A, actua com a intermediari de suport a la síntesi de betacarotens, luteïna i zeaxantina en la protecció de la màcula i la retina, protegint de la degeneració macular, la fatiga ocular, les cataractes i la ceguesa.
  • Prevenció cardiovascular. Redueix el colesterol i els ateromes que produeixen rigidesa als vasos sanguinis. Per això es considera protector davant de la hipertensió i els accidents cardiovasculars.
  • Factor antienvelliment. Se’n relaciona el consum amb una major qualitat de vida, millor agilitat, memòria i concentració.
  • Antiinflamatori. Reforça el sistema immune i les defenses davant dels danys inflamatoris.

La seva aportació està garantida en una dieta vegetal variada i rica en tomàquets madurs, de cultiu ecològic i amanits amb oli d’oliva

Suplementació

Amb una dieta variada no cal la suplementació. Però si es fan servir complements de licopè, es considera segura una dosi d’entre 15 i 45 mg al dia durant sis mesos. Cal tenir en compte que, en forma de suplement, pot interactuar amb els medicaments anticoagulants o antiplaquetaris. De la mateixa manera, no es recomana en cas de cirurgia perquè pot retardar la coagulació de la sang. A l’embaràs i la lactància es prioritzarà l’aportació per la dieta.

Autora: Mercedes Blasco, Nutricionista, Màster en Nutrició i salut

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024