Cantero de Letur ha aconseguit reduir un 95% la contaminació de les aigües residuals de la seva granja de vaques gràcies al desenvolupament d’un aiguamoll artificial i sense l’ús de cap substància química. La companyia, en la seva aposta per la sostenibilitat mediambiental, utilitza plantes macròfites per reduir al màxim els efectes de les aigües contaminades procedents de les més de 200 vaques de què disposen. Tot un exemple amb vista al Dia de la Terra que es commemora el 22 d’abril.

contaminació aigües

El procés establert per Cantero de Letur ha resultat tot un èxit per a la companyia i un exemple per al tractat de residus de manera més natural. Les aigües residuals discorren fins a l’aiguamoll i és aquí on les plantes macròfites fan la tasca de reduir la contaminació fins a un 95% de l’aigua.

A més, mitjançant l’aportació d’oxigen amb una bomba d’aire, se’n potencia l’efecte. Després del tractament, l’impacte de les aigües generades a la granja és ínfim en comparació del seu estat inicial.

“A Cantero de Letur estem constantment innovant, no només en termes de productes, sinó també pel que fa als principis de sostenibilitat i respecte mediambiental que sempre ha defensat la marca”, explica Pablo Cuervo-Arango, director general de Cantero de Letur. “El nostre aiguamoll és una mostra que es pot minimitzar l’impacte en aquest sector”, subratlla.

Les plantes macròfites, com destaquen des de la companyia capdavantera en la producció de lactis ecològics a Espanya, tenen facilitat per créixer i establir-se en terrenys amb excés d’aigua puntual o que fins i tot estan entollats.

Entre les seves propietats, segons el tipus de planta que es faci servir i les condicions climàtiques en què visquin, hi ha la de reduir els diferents contaminants. Des del popular jonc, fins al lliri groc, la llentia d’aigua o el jacint d’aigua, les plantes macròfites són utilitzades en nombroses ocasions per realitzar aquest tipus de tasques per minimitzar el possible impacte a l’ecosistema.

Sense anar més lluny, l’ús de plantes emergents (com és el cas de Cantero de Letur), submergides o flotants com a sistemes naturals de depuració es considera una de les formes més viables en termes econòmics i d’efectivitat. Tot i que cal tenir una gran extensió de terreny, s’adapten de manera senzilla a les variacions de cabal o del nivell contaminant de les aigües, resultant molt eficaces en indústries com l’agrària o ramadera.

“Està comprovat que tenen un efecte positiu. Cal continuar apostant per aquest tipus de processos perquè donen resultats i han de ser el futur de la indústria”, expliquen des de Cantero de Letur.

Cantero de Letur, referència en ecologia

A més de la posada en marxa de l’aiguamoll artificial, Cantero de Letur també compta amb una extensa superfície sostrada amb l’objectiu de potenciar la recollida d’aigua de pluja per utilitzar-la posteriorment. D’aquesta manera, la granja redueix el consum d’aigua de la xarxa i augmenta l’eficiència dels recursos naturals de què disposa.

Les instal·lacions de Cantero de Letur tenen més de 800 metres de teulada. A través d’aquest es recullen fins a un milió de litres d’aigua de pluja, que posteriorment són emmagatzemats per reutilitzar. De la mateixa manera, la granja compta amb una recuperació de calor de la refrigeració per escalfar l’aigua utilitzada a la fàbrica i, així, reduir-ne l’empremta de carboni i l’ús de combustibles fòssils.

Més informació a www.elcanterodeletur.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024