El diumenge 22 de setembre, en el marc de la programació musical de les Festes de la Mercè de Barcelona, en l’escenari de la Plaça de la Catedral, es portarà a terme el concert de Burruezo & Bohèmia Camerata + Coral Cypsella, que presentaran el seu lloat espectacle “Misticísssimus”, un muntatge musical a manera de viatge en el qual Burruezo ens condueix des del passat fins al futur amb peces inspirades en la vida i l’obra de poetes místics medievals de les tres tradicions espirituals abrahàmiques: l’islam, la cristiandat i el judaisme.

Perfums d’Al-Andalus, aires sefardites, peces de trobadors, sons foscos de la cristiandat medieval… Un espectacle que captiva i emociona allí per on pansa. Un muntatge, a més, que compta amb l’extraordinària eficàcia de la Coral Cypsella (dirigida per Monti Galdón) i la qualitat i la versatilitat de la Bohèmia Camerata, un grup format per músics d’inspiració i precisió, entre els quals destaca la violista i cantant Maia Kanaan, el laudista Muhammad Yusuf  Mayans, el pianista J. Ramon Roy o el violoncel•lista Iván Lorenzana, entre d’altres. http://merce.bcn.cat/es/node/400323076 Aquest espectacle es va estrenar amb gran èxit en el Festival de la Porta Ferrada de St Feliu de Guíxols (on viu Burruezo i on està radicada la Coral Cypsella) en 2012 i, des de llavors, no ha deixat de girar: Espai Ridaura (Sta Cristina d’Aro), Auditori Barradas (L’Hospitalet, Festival BanaSants), Parròquia de Sta Maria de Castell d’Aro, BioCultura (Palau St Jordi de BCN),“Concert per al Txad (Sala Simfònica Pau Casals de l’Auditori de Barcelona), Homenatge a la Terra (Súria)…A més, el grup i la coral també són notícia per dues raons més. Esgotada ja la primera edició discogràfica de “Misticísssimus”, s’ultima l’edició d’una nova edició però molt diferent. El nou cd portarà per títol “Misticísssimus Coralliummm” (Satélite K), veurà la llum aquesta tardor i serà una remescla de “Misticíssimus” a la qual se li han sumat les 40 veus dels membres de la Coral Cypsella. El disc inclou també dues peces al costat de la coral que van ser compostes per Burruezo per a la banda sonora d’ “História de la meva mort”, la recent i premiada pel•lícula d’Albert Serra. El propi Serra ha dit d’aquestes peces que són “la banda sonora maleïda”, doncs al final no van entrar en l’apartat musical de la cinta. El disc també inclou una versió en directe al costat de la coral d’ “El cant dels ocells… agraïts” i la peça composta per Jovic Sagristà, que també forma part de la Camerata, per al documental “Les tres vides de Pedro Burruezo”. Aquesta pel•lícula documental és una producció de Verne Films sota la direcció d’en José López, la fotografia d’en Manu Mira i l’incondicional suport d’en Santi Lapeira, conegut per films com ara “Asalto al Banco Central”. La pel•lícula, que s’estrenarà aquesta tardor, ha estat rodada en diferents espais entre els quals destaca l’hort ecològic d’en Burruezo i el Monestir de St Feliu de Guíxols. La cinta inclou fragments d’un concert amb la coral en l’Auditori de Barcelona i concerts històrics de Claustrofobia, el grup d’en Burruezo en els 80/90, a més d’entrevistes amb músics, ecoactivistes i gents del món espiritual. José López ha dit: “He ideat aquest documental per donar a conèixer a aquest artista i la seva música; d’altra banda cal tenir en compte que no només parlem d’en Burruezo, sinó que parlem de música, dels últims trenta anys, d’ecologia profunda i d’espiritualitat, i ho fem sense demagògia i dient les coses clares. Plantegem alternatives a aquesta societat actual, que va cap al desastre, que s’ha tornat, com bé diu en Pedro, orgullosa, una societat en la qual es practica la usura i la injustícia de forma sistemàtica i on la immensa majoria dels mitjans de comunicació de masses no són totalment lliures”.
Foto: Mercè Pérez Espinar