Disruptor endocrino

Els disruptors endocrins són substàncies químiques presents en nombrosos productes i capaços d’interferir amb el sistema hormonal i causar importants danys a la salut . És urgent que els responsables polítics regulin la seva presència , com adverteixen societats científiques i la mateixa Organització Mundial de la Salut . Davant aquestes advertències , altres organismes relativitzen els riscos . Recents informes vinculen els experts més escèptics amb la indústria i apunten a conflictes de interessos.

El últim exemple és el de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària ( EFSA ) . Aquest organisme elabora les recomanacions i les anàlisis de riscos que afecten la seguretat dels aliments a Europa , incloent la seguretat dels additius , organismes modificats genèticament , contaminants o pesticides presents en els aliments . Fins ara els experts de l’EFSA resten importància als riscos de disruptors ( com el Bisfenol A o plaguicides ) en aliments. Al menys 122 dels 209 experts de l’EFSA tenen relacions amb la indústria que haurien de regular . Així s’assegura en un informe publicat recentment per l’organització Corporate Europe Observer . El percentatge augmenta en el cas dels llocs directius : el 90 % dels presidents dels panells d’experts i el 70 % dels vicepresidents tenen conflicte de interessos. Aquestes relacions van des de la pertinença a equips directius d’empreses a contractes de consultoria , de finançament d’investigació , responsabilitats en societats científiques o revistes finançades per la industria. Una cosa semblant  passa amb els editors de revistes de toxicologia que fa uns mesos van demanar a la Comissió Europea que no regula la presència de disruptors endocrins . Ni més ni menys que 17 us 18 signants d’aquesta petició tenien també una relació comprovada amb la indústria , com va revelar un altre informe. Aquest vincles resulten alarmants , segons Ecologistes en Acció . L’organització forma part , juntament amb altres 50 agrupacions de tot Europa d’una xarxa que exigeix a les autoritats, en particular a la Comissió Europea , mesures davant les substàncies disruptores endocrines. Aquestes substàncies ( EDC pels seus segueixis en anglès ) són substàncies capaces d’alterar l’equilibri hormonal i la regulació del desenvolupament embrionari i , per tant , poden provocar efectes adversos sobre la salut d’un organisme o de la seva progènie , incloent càncer danys al sistema reproductor , obesitat , diabetis , danys neurològics i altres greus malalties cròniques . Les dones embarassades i lactants i els nens són especialment vulnerables a aquestes substàncies .

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here