Pedro Burruezo, periodista, eco-activista, director de The Ecologist per a Espanya i Llatinoamèrica, assessor de l’Associació Vida Sana i de la fira BioCultura, músic fundador de l’històric grup musical dels anys 80 Claustrofòbia i de la Bohèmia Camerata en la seva nova etapa a partir de l’any 2004. Acaba de publicar, al costat de la Coral Cypsella, (amb direcció de Monti Galdón), “Misticísssimus Coralliummm” (Satélite K). I al gener s’estrena la pel·lícula “Les 3 vides de Pedro Burruezo” (Verne Films), dirigida per José López. Ecologia profunda sense artificis.

 

Pedro Burruezo, Barcelona,  1964, multidisciplinar, música, ecologia, espiritualitat, ens segueix sorprenent amb les seves actuacions musicals i cinematogràfiques, amb el seu nou disc ” Misticísssimus Coralliummm ” i molt aviat amb l’estrena del documental sobre la seva singular personalitat “Les 3 Vides de Pedro Burruezo”, signat per José López. Pedro transmet essència ecològica, l’olor de la terra, el perfum de les flors i la frescor de la brisa marina que convergeixen en les seves obres, un mestissatge 100% natural. Parlar amb en Pedro és endinsar-se en el coneixement de l’ànima; potser en els dies que corren, aquestes paraules sonin estranyes, però els bàlsams fan efecte després d’aplicar-los i en Pedro allibera pau i harmonia.

Bio Eco Actual
Quan estàs a l’hort removent la terra i els teus sentits perceben la vida de manera tan directa, és allà on realment es gesta la teva obra artística?

-Pedro Burruezo
De febrer a setembre, sí, més o menys. A la tardor i a l’hivern, l’hort el treballo menys i visc de la collita de la temporada anterior. L’hort és un espai molt físic que remet, a la vegada, a un espai imaginari. La meva intenció és, a l’hort – jardí, recrear, de forma molt humil, molt modesta, molt senzilla, l’aspiració a lo paradisíac. Els llibres sagrats ens diuen que el Paradís és ple de fruites dolçes i aliments embriagadors. Cultivo, més que buscant l’aliment físic, buscant aquest altre aliment… Bona part del que faig es gesta en els meus somnis, no és obra meva.


Bio Eco Actual
Creus que l’amor és la via per adquirir el coneixement i potencia el desenvolupament cap a un model social equilibrat, lliure d’egoisme?

Pedro Burruezo
L’amor és coneixement en si mateix, i èxtasi, i camí. Sense amor, no hi ha res. Però l’amor que a mi m’interessa, l’amor del qual ens han parlat els grans savis de l’Antiguitat, té molt poc a veure amb l’amor sentimental, aquest tirà, amb el qual ens atordeixen els mitjans de masses cada dia, sigui en programes, sigui en pel·lícules, sigui en novel·les, en cançons … a mi m’interessa molt l’amor de Sant Joan de la Creu, d’Ibn al-Arabi, d’Al-Alawi, de Rumí, d’Hildegarda von Bingen … l’amor d’aquests enamorats és un amor veritablement boig i desenganxat . Però l’amor més gran és el de l’U, aquest és un amor infinit. El millor que podem fer nosaltres és deixar que entri en el nostre cor. Per a això, ha d’estar completament net. Tasca àrdua i molt difícil.


-Bio Eco Actual
El “Camí espiritual” de molts de nosaltres està encallat pel materialisme impost. Com podem recuperar, enmig dels nostres afers diaris, una existència més conscient al planeta Terra?

Pedro Burruezo
Perquè una via sigui espiritual de veritat ha de partir d’alguna de les tradicions revelades. Els savis antics ens van ensenyar a viure en pau amb nosaltres mateixos, amb la societat i amb la Natura. Però el món d’avui té les orelles sordes a aquesta saviesa mil·lenària i perenne. La usura, per exemple, està prohibida en totes les tradicions i avui és una cosa normalitzada. No hi pot haver justícia social sense desterrar la usura de l’economia mundial. Alhora, ningú pot tenir una economia neta, de veritat, i, per tant, una espiritualitat genuïna, si els seus ingressos no estan sacralitzats i són del tot lícits, amb una part dedicada als més necessitats. Per estar en una via espiritual no n’hi ha prou amb encendre encens de tant en tant. Cal tenir una actitud rigorosa amb un mateix en tot moment i ser molt estricte. I tots els detalls importen. Des de l’alimentació a l’economia passant per les nostres relacions socials o els nostres més diversos actes quotidians. La usura, com dic, comporta els majors problemes mediambientals i socials que existeixen. La lluita contra la usura també és espiritualitat profunda. Ser-hi implica una “jihad” interior diària amb la nostra ànima, sempre conformista i acomodatícia. Perquè els cants de sirena de la societat de masses no ens desviïn…
Pedro2
Bio Eco Actual
L’educació és a la base d’una societat, creus que a les escoles haurien d’ensenyar tècniques de relaxació per afrontar la jornada en lloc de matemàtiques a les vuit del matí? (encara que les matemàtiques siguin bones i necessàries…).

-Pedro Burruezo
Tota l’educació mereix passar un bon examen, més enllà de tots els despropòsits de la Llei Wert. Què fan nens petits obligats a estar en aules tancades durant moltes hores al dia? Obrim les portes de les escoles a la Natura, que és saviesa en si mateixa. Siguem capaços de despertar en els nens les capacitats artístiques, que són inabastables. Posem horts, galliners, granges solars, estanys, èquids, espais de vida en totes les escoles… tornem als nens el seu “fitrah”, el que, en termes islàmics – sufís, és l’estat natural de les coses, el que en termes que usarien els antics xinesos… seria tornar al seu lloc en el Tao… l’educació actual és un autèntic desastre però quina és la solució? Nosaltres hem optat per portar els petits a l’escola, però contrarestar amb altres valors el que se’ls ensenya en ella: competitivitat, egoisme, etc. Sí, ioga a les escoles, molta música i menys partitura…


-Bio Eco Actual
Què és per a tu l’ecologia profunda?

Pedro Burruezo
Hi ha dues formes d’entendre l’ecologia. Una és l’heterotélica… Cerca reformes a problemes existents. Per exemple, hi ha una epidèmia de càncer i apareix una classe mèdica i una ciència i una tecnologia que pretenen pal·liar els problemes d’aquesta xacra. Però no solucionen els problemes d’arrel, que tenen el seu origen en determinats contaminants químics (presents en la dieta i en l’atmosfera), atòmics, hàbits de vida, etc. Des del prisma de l’ecologia profunda, la solució (homeotélica) està en eradicar els problemes des del seu origen. Principi de Precaució sempre. Risc 0. Cap avanç tecnològic és vàlid si comporta algun tipus de risc. A la pràctica, un intenta viure al màxim al marge dels grans dogmes de la modernitat, que està portant al planeta a una carrera accelerada cap a la destrucció.


-Bio Eco Actual
Per què consumeixes i defenses públicament els aliments ecològics?

-Pedro Burruezo
Per moltes raons. La principal és que sóc una persona amb molta sort. Com deia Violeta Parra, la vida m’ha donat tant… Una manera de tornar tot el rebut és tenir un consum conscient i responsable, sostenible i subtil, bo per a mi i els meus i per a tots, que sigui regenerador, en comptes de destructor. Què menys! És de ben nascuts ser agraïts…


-Bio Eco Actual
Quan veurem “Les 3 vides de Pedro Burruezo”, la pel·lícula de José López per Verne Films i què  hi veurem?

Pedro Burruezo
El dia 24 de gener s’estrena, a les 22h, al cinema Truffaut de Girona. El dia 1 de febrer, a les 19h, a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols. El 23 de febrer presentarem “Misticíssimus Coralliummm” amb un gran concert al CAT, dins del Tradicionàrius, amb gairebé 50 persones sobre l’escenari. La pel·lícula s’estrenarà a Barcelona i Madrid també aviat, però no tenim encara les dates. Al film, veurem allò del que he parlat en aquesta entrevista posat en imatges i en solfa.