Stef Sanders i Xavier Vila, socis de Vipasana Bio, SL / Sol Natural, un binomi basat en la confiança que suma sinergies de solidaritat social i vocació empresarial, dedicat a la distribució de productes d’alimentació ecològica.

Stef Sanders (Mierlo, Holanda 1966) i Xavier Vila (Barcelona 1979), viuen l’ecologia des del més profund del seu interior. A les nostres converses sempre coincidim en la preocupació per la salut alimentària global i la producció sostenible, això fa que el seu caràcter solidari es reflecteixi en contínues accions humanitàries en diferents ONG’s, fent compatible el dia a dia de creixement empresarial sostenible i el respecte pel medi ambient.

BioEco Actual
A part de les Olimpíades a Barcelona, què va passar a la teva vida l’any 1992?

Stef Sanders
L’1 de novembre del 92 es va posar la primera pedra d’un projecte somiat amb Xavier Vila Rodriguez, pare del meu soci Xavier, amb el qual compartia filosofia de vida i una alimentació vegetariana, que ens va conduir a voler fer alguna cosa en el camp de la alimentació natural, i que va derivar en la importació d’una marca de productes d’alimentació natural holandesa anomenada “Zonnatura “. Aquí comença el nostre camí en el món natural i ecològic, la qual cosa es va convertir en Sol Natural l’any 1995.

BioEco Actual
Després de 22 anys transcorreguts des d’aquell projecte inicial, què li demanaries al govern en relació a la lliure implantació de cultius transgènics a Espanya?

Xavier Vila
Més suport per a una agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, ja que estem hipotecant la nostra salut i la dels nostres fills, en poc temps, per a un termini molt llarg.

BioEco Actual
“L’art de viure” és, entre altres coses, deixar viure als altres en pau, creus que una dieta vegetariana ens aporta bondat i salut?

Stef Sanders
Crec que estem aquí per tenir cura dels altres éssers vius i deixar-ho tot millor del que estava durant el temps que vivim, ja que estem només de pas aquí. Una dieta vegetariana respecta la vida i no li posa preu a la dels altres, cada vegada que matem o induïm indirectament a fer-ho, alguna cosa en nosaltres també mor, ja que, de fet, generem i ingerim sofriment.

BioEco Actual
Nosaltres alimentem al món, això és el que podrien afirmar uns quants polítics i homes de negocis, què els hi diries tu?

logo-solidari-altaXavier Vila
Seria bo que canviessin la seva mentalitat a l’hora de produir i que no s’anteposin sempre els interessos econòmics a càrrec de la qualitat dels productes. Ens confonen amb la seva “veritat” justificant-se en que han de abastir la població. La qualitat del producte mal anomenat “convencional” no la veig dins d’una normalitat, ja que quan arriba a la taula del consumidor ha perdut totes les seves propietats naturals, sofrint un recorregut de contaminació, transformació i desnaturalització.


BioEco Actual

Comprant els vostres productes de Sol Natural contribuïm a accions d’ajuda humanitària, on destineu part dels vostres beneficis?

Stef Sanders
Tot va començar com una acció personal que després vam anar estenent a Sol Natural. Des de fa anys col·laborem amb el Nepal, encara que també altres països com Etiòpia o Guinea Bissau han estat objecte d’ajudes puntuals en moments complicats. La nostra ajuda sempre és directa i va dirigida a micro projectes a través d’ong’s petites per donar suport, per exemple, a l’alfabetització de la dona al Nepal, proporcionar una aportació a l’escolarització, salut i alimentació de nens d’alguns barris de Katmandú, o participar en compres conjuntes d’anacards per facilitar el comerç just a l’Àfrica.

BioEco Actual
Què recomanaries a l’emprenedor que decideix obrir un negoci minorista o botiga on-line?

2014-01-20-12.59.04Xavier Vila / Stef Sanders
Que s’ofereixi la major varietat de productes, que el producte estigui ben exposat, donant imatge real d’abundància. Que el local tingui una superfície raonable i que la venda on-line sigui un complement, basant-se en l’estoc propi que tingui en el negoci. També recomanem que s’aposti tant per les marques Bio conegudes com per les menys conegudes, ja que tots ajudem a que el consum i la consciència creixin.