Joan Picazos, (Barcelona, 1959), porta en el seu ADN l’ecologia, pilar i cofundador de Vida Sana, Societat Cooperativa de treball, que ja el 1975 es va dedicar a l’elaboració i distribució d’aliments biològics, persona de ferms principis i clau en el panorama de l’alimentació ecològica del nostre país, garantia de salubritat on no hi ha cabuda per a la intermediació química, defensor de l’alimentació sana i 100% natural.

BioEco Actual
En el passat segle XX es va passar d’una alimentació natural a un lliure albir alimentari regulat per unes administracions pressionades per una dotzena de multinacionals que ostenten el poder alimentari planetari, com penses que afronta el govern la producció ecològica d’aliments en aquests moments?

Joan Picazos
Els governs no semblen estar al servei de la societat. Es mouen per pressions immediates. És clar que el poder econòmic domina, però no hauríem de menystenir la força dels ciutadans units amb determinació. Trobo que els consumidors conscients tenim el deure d’exigir a les administracions que afavoreixin maneres de fer favorables al planeta i a les persones.

BioEco Actual
Les administracions estan convençudes que la mal anomenada alimentació convencional és la que pot proveir la demanda del mercat i l’ecològica no, hi haurà prou hospitals en els pròxims anys per atendre les conseqüències de l’alimentació amb components transgènics?

Joan Picazos
Per no tornar-se boig davant el despropòsit de les polítiques imperants, cal fer un “reset” cada dia. Vull pensar, encara que potser és una qüestió de fe, que en algun moment aquest disbarat que representen els transgènics s’aturarà. No hem de parar de fer circular informació. Tots els arguments han estat publicats, però cal contrarestar l’aclaparadora propaganda que mou la petita minoria que obté dels transgènics beneficis econòmics a curt termini.

BioEco Actual
El filet que va al plat del consumidor prové d’escorxadors que treballen 365 dies a l’any sacrificant animals criats en granges intensives, concebuts a partir de la inseminació artificial manipulada genèticament, pa per avui i fam per demà?

Joan Picazos
Exacte. Però canviarà. T’explicaré una petita anècdota: fa uns anys vaig participar en una polèmica a la televisió sobre la qualitat real dels aliments. Tenia enfront un productor molt important que defensava la posició de les granges intensives. Temps després, el grup al qual ell representava va anar a la baixa, i avui aquell directiu, que ocupa una posició política rellevant, s’ha tornat defensor de les produccions ecològiques.

BioEco Actual
El temps posa les coses al seu lloc, perquè està augmentant, any rere any, el consum de productes ecològics?

Joan Picazos
Per l’evidència dels fets. Perquè la realitat no es pot amagar indefinidament. Perquè la cultura, en el sentit més real, afortunadament augmenta.

BioEco Actual
Si us plau, desmitifica’ns breument el tòpic que sosté que el menjar ecològic és més car que el convencional.

Joan Picazos
Per una banda, si considerem el preu ja no per quilo, sinó per nutrient, veurem la balança decantar-se a favor del menjar ecològic. Per altra banda, si omplim la cistella amb aliments triats amb fonament, podem fer una alimentació completa i equilibrada sense despeses desorbitades. També s’ha de dir que la proposició que a vegades es planteja de que el menjar, com més barat, millor, és un engany que portat a les seves últimes conseqüències ens aboca a desastres com el de les vaques boges i tants d’altres. I encara faltaria parlar dels aliments de temporada i propers, dels costos ocults dels aliments convencionals, en termes de contaminació i de deteriorament de la salut…

BioEco Actual
El bosc està en silenci i la humanització del planeta és imparable, Creus que el futur és Bio? I si així ho veus, Quan tornaran a cantar els ocells al bosc?

Joan Picazos
Mira: no sé quant  trigaran. Però el que sí sé és que no tenim excusa per fer cadascú el que sabem que cal fer. És responsabilitat de tots.