Emilio Fuertes, San Miguel de Corneja, Àvila (1958), ha aconseguit amb els seus germans Costa, Araceli i José revaloritzar el món del pa, aliment bàsic que forma part de la dieta tradicional a la nostra cultura, aplicant humanitat, tradició i paciència a els tres elements bàsics que el formen: la farina de cereals, la sal i l’aigua. Les mans i l’ànima d’aquesta família estan reflectides en cada peça que surt del forn, on el 85% del procediment és manual. Emilio sap molt bé que les coses ben fetes porten el seu temps, com a persona conscienciada i harmònica amb la natura i l’ecologia que és.

BioEco Actual
Amb 23 anys vas començar a elaborar pa al forn de casa, què va passar mesos més tard?

Emilio Fuertes
En aquell temps jo era vegetarià i m’ era molt difícil trobar un pa complet, elaborat amb farina integral. Això va motivar que m’ iniciés en l’elaboració del meu propi pa, per autoconsum. Sempre he estat partidari que el gra sigui mòlt íntegre, amb el seu germen, per així donar-li tot el seu valor nutritiu. Vam  trobar un molí de pedra a Segòvia on l’agricultor ens molia el gra íntegre i, en poc temps, vam pensar en muntar una cooperativa que finalment va acabar sent una empresa familiar, El Horno de Leña, liderada per quatre germans.

BioEco Actual
El 1990 inicieu la producció 100% ecològica dels vostres productes. Què us va portar a fer aquest canvi?

Emilio Fuertes
A la dècada dels 80 els nostres productes es van començar a estendre per tota la geografia espanyola i a ser vistos com aliments artesanals i de qualitat. No obstant això, la majoria dels nostres clients ens demanaven que, a més d’integrals, els productes fossin ecològics. Aquest fet sumat a una gran conscienciació personal pel respecte del medi ambient i el desenvolupament sostenible, ens va portar el 1988 a llançar una línia de productes procedents de l’Agricultura Ecològica. Actualment, la majoria de les nostres referències estan elaborades amb matèries primeres 100% ecològiques.

BioEco Actual
Quina importància tenen l’espelta i el kamut en els vostres productes?

Emilio Fuertes
Arran de la demanda cada vegada més gran per part dels nostres clients de productes que no tinguessin blat, vam començar a elaborar farines, pans i galetes amb altres cereals com l’ espelta, el sègol i l’ordi. Més tard també vam recuperar el kamut. Aquests cereals posseeixen propietats nutricionals molt superiors al blat comú. Actualment, El Horno de Leña destaca pel seu gran nombre de referències pastades amb farina d’espelta i kamut, cada vegada més cotitzades pels consumidors de productes ecològics.

BioEco Actual
Fa 100 anys es podia subsistir amb pa i aigua, avui en dia és gairebé impossible, el pa “normal” ha patit manipulació i s’ha degradat. És possible pa ecològic de qualitat per al “gran consum”?

Emilio Fuertes
Sens dubte. Espanya és un país amb una important producció ecològica, tot i que el consum d’alimentació ecològica aquí encara no està prou estès, el que obliga als agricultors a exportar part de les seves collites a empreses europees i països amb un consum molt més gran d’aquests aliments. No obstant això, des de fa anys, el seu consum a Espanya va en augment i el client, quan els prova, els segueix comprant.

BioEco Actual
Després de tres dècades, amb més de 1.000 clients a Espanya, quin futur augures a l’alimentació ecològica?

Emilio Fuertes
Malgrat les nostres més de 600 referències, distribuïdes i venudes en més de 1.000 botigues esteses per tot el país, pensem que encara ens queda un llarg camí per recórrer. És un sector amb una clara tendència creixent que, tot i la crisi, segueix augmentant les seves vendes, superfície conreada i nombre d’empreses elaboradores. Així mateix, hi ha una major conscienciació sobre els beneficis saludables del producte ecològic, el consum està deixant de ser una alternativa o moda per esdevenir la millor opció per a una alimentació sana i natural.