HUMANA-LOGO web

ESPAI PATROCINAT PER:
Humana Fundación Pueblo para Pueblo

El reciclatge és una estratègia per gestionar els residus sòlids i és indispensable per preservar els recursos naturals

La col·locació dels contenidors de reciclatge hauria d’estar pensada perquè tothom tingués un punt proper de recollida, ser funcionals, ergonòmics i accessibles.

Per  facilitar-ne l’ús haurien de disposar d’un doble sistema d’obertura: una palanca  manual i un pedal amb un sistema de tancament retardat perquè es pugui utilitzar amb una mà i posseir marques tàctils representatives del residu per als invidents.

Hi ha moltes webs i guies on podem trobar la informació dels tipus i colors dels contenidors; normalment a les webs dels ajuntaments es troben referències sobre la gestió de residus feta al seus territoris. Trobem per exemple, a la web de l’ajuntament de Barcelona, l’explicació dels contenidors més comuns:

El groc: envasos:
S’hi poden llençar: envasos de plàstic (garrafes d’aigua, bosses  de plàstic, envasos de iogurt), llaunes de begudes i conserves, brics, xapes i tapes   de metall, paper d’alumini i film transparent i safates de porexpan.
No s’hi poden llençar: joguines, mànegues de regar, tubs, materials com cintes de vídeo i CD, o envasos de productes perillosos.

foto 1El verd: vidre:
S’hi poden llençar: envasos i ampolles de vidre.
No s’hi poden llençar: vasos trencats, vidres plans, miralls, restes de ceràmica, plats, bombetes, fluorescents, etc.

El blau: paper i cartró:
S’hi poden llençar: envasos i caixes de cartró, diaris, revistes, llibretes sense espiral metàl·lica, sobres, bosses de paper, folis, paper de regal, etc.
No s’hi pot llençar: paper i material brut, com ara tovallons de paper o paper de cuina tacats d’oli, que van al contenidor marró. Les capses de cartró de les pizzes a domicili van al contenidor gris.

El marró: residus orgànics: Són residus de matèria orgànica, les substàncies d’origen vegetal i/o animal susceptibles de degradar-se biològicament.

S’hi poden llençar: restes de menjar i de jardineria, closques d’ou, taps de suro, bosses d’infusió, marro del cafè, paper de cuina i tovallons tacats d’oli o restes vegetals.
No s’hi poden llençar: restes d’escombrar, cabells, bolquers i excrements d’animals, que van al contenidor gris. 

El gris o verd fosc: rebuig: Inclou tots els residus que no s’han recollit de manera selectiva. Aquests residus es duen als ecoparcs, on mitjançant diversos processos separen el paper/cartró, els envasos, el vidre i altres materials, per incorporar-los a la cadena de reciclatge.

Tots els residus es porten a plantes de reciclatge especialitzades per donar-los-hi un segon ús. Els envasos es seleccionen i són compactats, embalats i distribuïts als centres de reciclatge. Amb els brics es fabriquen bosses de paper, làmines d’alumini o cartró. Les llaunes d’acer es fonen per ser utilitzades en el sector de l’automòbil i amb les llaunes d’alumini es fan bicicletes o electrodomèstics. Amb els envasos de plàstic es fabriquen per exemple bosses de plàstic. El vidre es tritura fins a convertir-lo en pols per fabricar envasos nous. El paper i el cartró es converteixen en grans bales de paper triturat per fer noves capses, paper d’embalatge, sacs per a la construcció, objectes de papereria o paper higiènic.

El reciclatge és una estratègia per gestionar els residus sòlids i és indispensable per preservar els recursos naturals

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here