Isaías Muñoz, Fundador y Director de El Granero Integral

Isaías Muñoz, Almenara de Adaja, Valladolid (1952), és una persona austera i culta, amant del paisatge, de la natura, que podríem situar en el moviment cultural del “Renaixement” durant els segles XV i XVI, doncs flueix i difon l’humanisme, on les arts, la política i les ciències són tractades en profunditat.

 

Isaías Muñoz sap donar consells perquè va aprendre a escoltar, home savi que està en constant evolució i creació des del seu vaixell insígnia que és El Granero Integral, projectant constantment optimisme i aconseguint que les quimeres es facin realitat per millorar la nostra alimentació. Produir prou per consumir el necessari, integral, ecològic i km.0.

BioEco Actual
El 1980 t’ofegaves a Madrid i en ple creixement personal t’exilies de l’urbs per viure en plena natura. Què va propiciar la transformació necessària per prendre aquesta decisió?

Isaías Muñoz
Tal com em va suggerir un metge naturista a qui vaig anar per tractar de solucionar un problema important de salut, em vaig replantejar la meva vida i em vaig adonar que la feina que feia no m’agradava i que havia de canviar. Ja teníem els nens, la meva dona també va deixar la seva feina i vam anar a viure a un molí, però no va ser per valentia sinó perquè no podia seguir així.

Tenia la necessitat de fer-me els productes perquè al mercat no els trobaves integrals. Vaig aprendre a coure pa, un cop per setmana el portava a vendre a Madrid. Al cap d’un any érem ja deu persones. Després vaig decidir marxar i vaig conèixer altres amics amb els que vam iniciar El Granero l’any 1982.

BioEco Actual
Durant aquest recorregut et fas vegetarià. Per què?

Isaías Muñoz
He estat 20 anys sense menjar ni carn ni peix ni provar l’alcohol, seguia una dieta macrobiòtica, encara que ara no sóc tan estricte. La manca de salut em va portar a conèixer alternatives, la medicina natural, el ioga, la meditació. Tinc 62 anys i això significa haver viscut a l’edat mitjana, quan era petit la terra es llaurava amb bous, es feia la matança a casa, jo patia horrors amb l’agressivitat de la matança.

BioEco Actual
La matèria ni es crea ni es destrueix, només es transforma, és pura energia. L’alimentació estàndard actual ha trencat aquesta regla natural. Aconseguirem tornar a alimentar-nos en un futur sense trencar aquest cicle?

Isaías Muñoz
M’he criat al camp i conec el procés, quan els pesticides i els herbicides t’ irritaven els ulls en tornar de l’institut, la concentració parcel·lària, la pèrdua de brolladors, el passar a una agricultura intensiva. Afortunadament ara molts agricultors estan investigant i desenvolupant l’agricultura ecològica. Es pot evolucionar creant més que destruint.

BioEco Actual
Transmetre valors ètics ha estat part important de la teva tasca, després de 32 anys de recorregut, El Granero Integral és referent a Espanya de salut i respecte pel medi ambient. Has transmès aquests valors al teu relleu generacional?

Isaías Muñoz
Espero que sí, una de les meves nétes diu que quan sigui  gran vol treballar al Granero. Jo he treballat moltes hores diàries durant molts anys i cal anar deixant pas, els meus fills hi són amb una il·lusió tremenda, en l’actualitat som 110 persones treballant en els diversos departaments i tots viuen l’empresa amb intensitat. És un gaudi.

BioEco Actual
Per ser feliços, què ens aconselles que portem sempre a la nostra farmaciola emocional?

Isaías Muñoz
Necessitem emocionar-nos, saber que contribuïm a un món millor, que oferim una cosa que té sentit per a les generacions que vindran. Quan comences a pujar una història i t’agrada creix, tens tot al teu favor. Una cosa que vaig aprendre quan vaig anar a viure al camp és que es necessiten poquíssimes coses per viure. La força del treball, dedicar-hi moltes hores, m’he exigit molt a mi mateix per anar millorant. El secret és aquest: intentar millorar el que s’està fent.