Transmetre coneixement a través de l’optimisme és la fórmula empàtica i natural que flueix en Mariano Bueno (Benicarló, 1958), “no plorem per tallar una flor, però sí pensem en intentar saber què sent i com es comunica amb el seu entorn”, aquests delicats pensaments són motiu de part dels estudis que Mariano porta a terme. Històric i pioner en el món de l’ecologia del nostre país, molt jove ja es va interessar per l’Agricultura Biològica i la Geobiologia, va ser membre actiu en l’inici de la dècada dels 80 del CAE, primera Coordinadora d’Agricultura Ecològica a Espanya.

Multidisciplinari en coneixements pràctics i teòrics en Agricultura, Ecologia, Biologia, Física, Arquitectura, Psicologia, Alimentació Sana i Salut Natural, autor de més d’una dotzena de llibres.

Li hem disparat clavells i preguntes des de la Metralleta Ecològica.

BioEco Actual
De la mateixa manera que ens venien plats combinats amb una bona foto, ara ens venen habitatges, però ningú informa de l’essencial,… per exemple, de com s’aïllen les parets injectant poliuretà expandit d’alt risc cancerigen. Quines pautes s’han de seguir en llogar o comprar un habitatge “sà”?

Mariano Bueno
Un habitatge hauria de ser sobretot un espai dissenyat i construït per a la vida; un espai biòtic, un lloc on sentir-nos bé i gaudir plenament de la salut, de la vida i de la nostra intimitat o de les relacions amb els éssers estimats. El problema és que avui dia la majoria de cases s’han convertit en si mateixes en factors d’agressió i fonts de malestar i malaltia.

En els anys 80 es va començar a parlar del “Síndrome de l’Edifici Malalt”, que en realitat s’hauria de dir la síndrome de l’edifici que posa malalts als seus habitants. Mal de cap, malestar i irritabilitat, trastorns nerviosos, baixa del sistema immunitari i fins i tot malalties degeneratives, associats a materials amb compostos químics tòxics volàtils o persistents (COVs i COPs), electricitat estàtica, instal·lacions elèctriques i equipaments generadors de camps electromagnètics, i fins i tot radioactivitat en alguns materials comuns com el gres o els granits.

Un habitatge sà abans de res ha d’estar ubicat en un entorn saludable. Allunyat de zones de contaminació ambiental o acústica, o de línies d’alta tensió i antenes de telefonia mòbil. Les seves parets haurien de ser higroscòpiques -que puguin transpirar igual que ho fa la nostra pell-, i això s’aconsegueix amb materials naturals -microporosos- com l’argila, la calç, el guix o la fusta. I revestida amb morters o enlluït naturals i pintures a la calç o al silicat. Procurant minimitzar la presència de metalls i estructures de ferro -que alteren el camp magnètic natural terrestre-, i buscant una ubicació per a la casa -i especialment per als llits-, exempta d’intenses radiacions terrestres -radiació gamma o partícules radioactives- emanades a la vertical de corrents d’aigua subterrània o falles geològiques, els efectes geopatògens de les quals acaben deteriorant la salut dels seus habitants.

BioEco Actual
Seguim amb el tema… construccions mal orientades, contaminació elèctrica i electromagnètica. Dóna’ns un consell per netejar les nostres llars i poder recuperar així l’equilibri.

Mariano Bueno
És tan fàcil com a l’hora d’anar a dormir desconnectar tots els equips elèctrics i instal·lacions elèctriques dels espais de descans nocturn -el dormitori-, resultant especialment problemàtics els router Wi – Fi i els telèfons inalàmbrics, ja que emeten radiacions d’alta freqüència les 24 hores del dia. L’orientació de la capçalera del llit hauria d’estar cap al nord magnètic, o en tot cas cap a l’est, ja que són les posicions en què s’aconsegueix un descans més reparador. I procurar dormir amb la màxima foscor, ja que això -junt a l’absència de camps electromagnètics- facilita la producció de melatonina durant la nit, dels quals els efectes regeneradors cel·lulars i anticancerígens són ben coneguts.

BioEco Actual
S’acosta l’estiu, es disparen les vendes d’aerosols per eliminar mosquits. Com podem combatre de manera sostenible als insectes sense ser víctimes ni botxins?

Mariano Bueno
Per estranya que resulti la resposta, el primer que hem de fer és portar un bon estil de vida i una alimentació saludable, ja que s’ha comprovat que els paràsits tenen certa predilecció per la sang i els organismes debilitats o amb deficiències nutricionals.

L’altra gran ajuda per mantenir allunyats mosquits i altres paràsits, la obtenim recorrent a les plantes aromàtiques i medicinals. Els olis essencials de orenga, romaní, farigola o sajolida, tenen comprovats insectífugs i fins i tot insecticides. I les locions corporals amb extractes de melissa o alfàbrega, exerceixen efectes foragitadors de mosquits i altres insectes que puguin resultar molestos.

BioEco Actual
Enumera’ns 6 elements tòxics que haguem evitar en el nostre dia a dia.

Mariano Bueno
Per ordre: potser el més tòxic siguin els pensaments negatius i una actitud pessimista davant la vida.

La manca d’activitat física ens rovella i deteriora de manera dramàtica tant el nostre cos com la nostra ment, escurçant anys i qualitat de vida.

El fum del tabac és un dels factors de risc que, quan s’abandona la seva addicció, més ràpidament s’observen les millores de salut a tots els nivells.

Els aliments refregits, els molt refinats i els rics en hidrats de carboni simples -com sucre i farines blanques o arròs blanc-, a part d’estar relacionats amb l’increment de diabetis i malalties metabòliques, tenen efectes inflamatoris i provoquen seriosos desequilibris nutricionals i fins i tot degeneratius.

Les radiacions d’alta freqüència generades per antenes repetidores, telèfons mòbils i dispositius inalàmbrics; catalogades per l’OMS com a possibles cancerígenes. Pel que convindrà restringir el seu ús i evitar la seva exposició perllongada.

Els milers de compostos químics sintètics presents en el nostre entorn – en materials de construcció, roba, aliments, cosmètics o detergents, per exemple- estan sobrecarregant la motxilla tòxica del nostre organisme, per la qual cosa hauríem de minimitzar al màxim la seva presència en la nostra vida quotidiana, optant pels aliments i productes més sans i ecològics.