Tenir un porc vietnamita com animal de companyia va esdevenir una moda als Estats Units. Estrelles de Hollywood com George Clooney i la multimilionària Paris Hilton, van contribuir a popularitzar-la. Poc a poc, aquesta moda també es va estendre per Europa i el nostre país no ha estat cap excepció.

Els programes de televisió també han ajudat a popularitzar-los.

 

Però, potser ens hauríem de preguntar si un porc vietnamita és un animal adequat per ser la nostra mascota, tan en relació al nostre estil de vida com per a les seves necessitats etològiques. Malauradament, en la majoria dels casos, la resposta és no i la prova més evident és l’abandonament massiu que pateixen aquests animals, deixats a la seva sort en boscos i ciutats.

Els porcs vietnamites són originaris del Sud de l’Àsia, (d’aquí prové el seu apel·latiu de vietnamites),  la seva comercialització va començar a mitjans dels anys 80 al Canadà i als Estats Units. Inicialment, es tractava de porcs de    tamany gran, amb un pes que oscil·lava entre 60 i 80 quilos, com els porcs de les explotacions ramaderes, amb la peculiaritat que eren de pell negra. Després de portar a terme alguns encreuaments, l’espècie va derivar en dues sub-races, derivades de la combinació genètica, però amb el pas del anys, les dues races es van fusionar i van donar origen a l’espècie comercialment anomenada “mini porc vietnamita”  o  “minipig” creada als Estats Units. Els “minipig” solen pesar uns 12 quilos de mitjana, però aquests encreuaments han provocat que alguns exemplars no siguin tan petits per sempre i puguin créixer fins a pesar 65 quilos o, fins i tot, encara més.

“Abandonar un animal és sempre un maltractament, un acte de crueltat i d’irresponsabilitat”

Abandonar un animal és sempre un maltractament, un acte de crueltat i d’irresponsabilitat, però en el cas de la fauna no autòctona, les conseqüències encara van més enllà i el porc vietnamita no és una excepció.  Segons ha determinat un estudi científic elaborat per Miguel Delibes-Mateos, membre de l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics,  i Adolfo Delibes, biòleg de la Junta de Castella i Lleó, el fet que els porcs vietnamites visquin en llibertat adaptats al nostre entorn podria reduir el patrimoni genètic de la població ibèrica de senglar autòcton. Aquest estudi ha constatat fins a quaranta-dos casos de porcs vietnamites assilvestrats, localitzats en diferents àrees de la Península. En alguns dels casos documentats,  podria tractar-se de porcs híbrids d’aquesta raça domèstica creuada amb senglars salvatges autòctons, ja que els albiraments de senglars amb característiques intermèdies entre porc vietnamita i senglar són nombrosos.

L’abandonament de porcs vietnamites ha proliferat, ja que la seva venda és legal i el seu preu és irrisori, perquè els compradors no han estat prou informats sobre les característiques d’aquesta espècie i tampoc han reflexionat sobre si realment se’n podrien fer càrrec de manera adient. Els porcs vietnamites són animals intel·ligents i socials, que necessiten una alimentació variada i desenvolupar activitat física. En moltes ocasions, la vida sedentària urbana els provoca problemes d’obesitat, alimentar-los amb pinso de gos no és adequat per ells, es coneixen casos d’exemplars de més de 100 quilos, així com tampoc ho és viure en un pis.

CERDO-VIETNAMITACada vegada que una protectora d’animals recull un porc vietnamita abandonat, té moltes dificultats per trobar-li un lloc on puguin acollir-lo en bones condicions.

La solució és evitar el problema i no adquirir animals als quals no podem oferir una vida digne.