walmart-low-prices-bw-190x300

Organic – Market 21/08/2014
Una visió crítica sobre “Walmarting Organics”.

El 2006, l’Institut Cornucopia va publicar un informe acusant Walmart d’abaratir el valor de l’etiqueta ecològica, proveint-se de productes des de les granges industrials i de països en desenvolupament. En aquest moment, Walmart va anunciar que augmentaria en gran mesura el nombre de productes ecològics que ofereixen i el preu d’ells a un objectiu del 10% per sobre del cost dels aliments convencionals. Van fracassar en aquest primer intent i, finalment, van eliminar molts dels productes orgànics de les seves botigues, informa l’Institut Cornucopia.

Al maig de 2014, Walmart va anunciar que tornaria a entrar en el terreny orgànic, amb l’objectiu d’eliminar el preu elevat dels aliments ecològics (Organic – Market en va informar anteriorment). ha rebut nombroses consultes preguntant si l’expansió orgànica de Walmart és “una bona o una mala notícia” per a la indústria. La resposta de Mark Kastell, co-fundador de l’institut, ha estat, com ho va ser el 2006: “Si Walmart presta el seu proesa logística d’aliments orgànics, els agricultors i els consumidors seran els grans beneficiats en virtut d’un mercat més competitiu. Sense això, si l’empresa aplica el seu model de negoci estàndard, i en essència orgànics Walmart, llavors tothom hi perdrà.” Els productors familiars orgànics als EUA podrien veure com els seus mitjans de vida es desintegren de la mateixa manera que molts treballadors industrials van veure com els seus salaris es van evaporar, quan Walmart, Target i altres grans empreses van pressionar els cargols als fabricants, el que va obligar a traslladar la producció a països amb salaris baixos.

Mentrestant, Whole Foods Market va anunciar que estan reduint els preus de molts productes per satisfer la creixent competència de les principals grans superfícies com Kroger, Safeway i ara Walmart, i les seves accions van caure gairebé un 19% al maig passat. “No crec que els consumidors tinguin cap idea de com s’estan industrialitzant (els productes orgànics)“, va dir l’autor de nombrosos llibres Michael Pollan en una entrevista amb el St Paul Pioneer Press. “Hi ha alguns inconvenients reals que l’agricultura ecològica estigui escalant fins a aquest punt“. Tant Pollan com el Sr. Kastell es preocupen de que l’expansió de les grans empreses orgàniques baixi la qualitat dels aliments, debiliti les normes i fereixi les petites explotacions familiars (veure informe d’Organic – Market sobre la consolidació de lae empreses al sector orgànic). L’article complet de Mark Kastell està disponible aquí.