burruezo clip image002 1

Les hormones que contenen els fàrmacs que consumim habitualment, com les hormones de les píndoles anticonceptives, causen estralls en el medi ambient. Aquests residus tòxics van a parar als rius i, finalment, al mar. No hi ha depuradora que sigui capaç de filtrar per complet aquests residus molt perillosos.

L’Estefania té una nova parella. No pensen encara en tenir fills. Ella pren la píndola anticonceptiva. Estefania no s’ha informat dels efectes secundaris, iatrogènics, de l’ús d’aquesta pastilla per esterilitzar el seu cos. Tampoc ningú l’ha informat de com afecten els residus que des de casa, i a través de la claveguera, van a parar als rius i al mar. Què passa amb la fauna fluvial i marina?

TINC PIPI
Quan l’Estefania va al wàter elimina a través de l’orina entre el 50 i el 90% de la pastilla que va prendre per no quedar-se embarassada. Aquests residus viatgen pel desguàs i van a parar a les aigües i a les depuradores, en el millor dels casos. Però aquesta contaminació no es pot filtrar totalment. Es queda en el medi i entra a la cadena alimentària. No hi ha mecanismes de depuració 100% efectius. Els residus són assimilats per peixos, crustacis, tot tipus d’espècies. Moltes aus es mengen a aquestes espècies. Els estudis efectuats mostren que els residus hormonals sintètics afecten de diverses maneres a la fauna.

“els mascles, afectats per la contaminació d’hormones sintètiques, es transformen en femelles”

PERILL, PERILL
“Hem recomanat realitzar estudis per mesurar l’impacte a llarg termini que pot tenir per a la salut humana la presència d’aquests residus a l’aigua”, ha dit Maria del Pilar González, de l’ONU. Perquè “aquests residus de medicaments poden causar problemes en la reproducció de l’espècie marina i a més baixen les defenses del seu sistema immunitari”, ha afirmat a BBC Mundo Philippe Garrigues, de l’Institut Nacional d’Investigació de França (CNRS, són les sigles en francès).

Una vegada que aquests fàrmacs entren en la cadena tròfica tornen a l’ésser humà, ja que ens mengem aquestes espècies. Com va assenyalar recentment una coneguda biòloga d’Ecologistes en Acció, “els fàrmacs i les píndoles poden esterilitzar les femelles i feminitzar als mascles. És una bomba de rellotgeria la brutal injecció d’estrogens amb la que estem contaminant els nostres ecosistemes”. Estem esterilitzant a la fauna marina i ningú diu res. No oblidem que la píndola és un artefacte químic per esterilitzar l’ésser humà. Què fa pensar que no tindrà efectes sobre els peixos, que tenen un sexe molt més làbil que l’humà? I el pitjor no és que esterilitzi a les femelles. També actua sobre la sexualitat dels mascles.

ELS ESTUDIS
Hi ha estudis realitzats que concerneixen a la fauna que viu a prop de la depuradora de la població basca de Gernika. A les rodalies de la depuradora d’aquesta ciutat, per exemple, segons estudis fiables i independents de la Universitat del País Basc, els investigadors han descobert l’alarmant feminització de diverses espècies de mol·luscs. Els mascles, afectats per la contaminació d’hormones sintètiques, es transformen en femelles.

Pildoras Plantea-Viu Pedro-Burruezo. El problema és gravíssim perquè les conseqüències d’aquesta contaminació podrien estar danyant a generacions futures d’espècies i la seva reproducció. Segons els estudis, la presència de compostos químics exògens en l’aigua afecta el creixement, comportament, reproducció i funció immune dels organismes, ja que interactua amb el seu sistema endocrí.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here