Organic-Market.Info, situada a Lauterbach, al cor d’Alemanya, és la publicació digital de referència en el sector de l’alimentació ecològica a Europa. El seu director, el periodista Kai Kreuzer, està present en el sector des de 1982, ja aleshores va publicar el llibre encara vigent “Bio-Vermarktung” en què descriu les diferents formes de comercialització dels aliments de producció ecològica i proporciona una visió global molt útil per als productors, els consumidors i les persones que ja es dediquen a la comercialització o volen començar.

Kai Kreuzer també col·labora com a freelance en l’organització de Biofach, i com a escriptor en revistes especialitzades.  Hem tingut l’oportunitat de parlar amb ell i formular unes preguntes sobre el panorama ecològic actual.

Bio Eco Actual
Per quan una normativa europea de benestar animal que obligui al productor a incloure en l’etiquetatge del producte el tracte que ha rebut l’animal?

Kai Kreuzer
Vols dir un etiquetatge del tipus de l’etiquetatge dels ous on els ous orgànics tenen un 0, criats a l’aire lliure un 1, en ​​corrals 2 i en gàbies 3. Fins ara el lobby de les organitzacions d’agricultors convencionals i agroindústria ha dificultat als polítics el realitzar una legislació que permeti una major transparència. Pel que podríem trigar deu anys per obtenir un progrés real en aquest camp. www.was-steht-auf-dem-ei.de/index.php?id=128

Bio Eco Actual
Espanya es va quedar sola a Europa amb el cultiu de transgènics, sent un dels principals productors d’alimentació ecològica d’Europa, bipolaritat política … Podrà l’EEC des de Brussel·les obligar a prohibir el cultiu de transgènics?

Kai Kreuzer
No veig cap esforç per part de l’administració més pro OGM de la UE per aturar els països individuals. Això només vindrà a través d’un moviment de resistència dins d’un país, informant al públic i, per tant, pressionant als polítics perquè canviïn les lleis, com va passar a Alemanya o França.

Bio Eco Actual
Enumera’ns 3 països emergents en consum d’alimentació ecològica i tres països líders en producció ecològica.

Kai Kreuzer
França, Alemanya i Itàlia tenen mercats molt dinàmics, causa de l’alt nombre de botigues individuals i independents especialitzades en aliments orgànics. Això afavoreix el mercat si els productes orgànics no només es venen en els supermercats convencionals, sinó també per gent molt convençuda a les botigues d’aliments naturals i supermercats completament orgànics amb 4000-10,000 articles. Això realment dóna una molt bona oferta per al consumidor i cada vegada més gent a Alemanya decideix comprar gairebé tot en aquestes botigues. Hi ha més de 700 supermercats orgànics (més de 200 m² d’espai al detall) a Alemanya. Així que cada vegada més usuaris donen suport al sector orgànic.

Segons el “The World of Organic” de FiBL i IFOAM, la major producció orgànica d’Europa està a Espanya (1,6 milions d’hectàrees), Itàlia (1,2 milions d’hectàrees) i França / Alemanya amb 1 m d’hectàrees cada un. A nivell mundial ocupen els llocs del 5 al 8. Però l’important no és només la quantitat de superfícies orgàniques, sinó la qüestió de si els productes derivats també es venen amb un sobrepreu com orgànics o són comercialitzats de forma normal sense esmentar l’origen orgànic.

Bio Eco Actual
Creus que els horts urbans d’autoconsum s’han d’incentivar?

Kai Kreuzer
Sí, molts consumidors tenen els seus horts, els consumidors més conscients desitgen obtenir part del que mengen i van a comprar el menjar el més orgànic possible.