tierno 1ra feria

BioCultura ccelebra aquest mes, 30 anys d’història. Milers d’expositors i centenars de milers de visitants han passat en aquestes tres dècades per aquesta fira, que és sobretot el lloc de trobada més important d’Espanya i un dels més importants del panorama internacional, de tots aquells que, com diuen els seus organitzadors l’Associació Vida Sana, “aposten per una vida més sana, més justa, més sostenible… més bella”.

(Imatge: Enrique Tierno Galván, alcalde de Madrid. BioCultura 1984)

Però cal remuntar-se a més de trenta anys, per comprendre d’on arrenca veritablement i com darrere de la fira, hi ha tot un camí no exempt d’obstacles en què, Vida Sana, entitat sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública des de 1981 , ha anat treballant per promoure l’agricultura ecològica, la salut de les persones i el respecte al medi ambient.

Va ser a mitjans dels 70 quan, entorn una petita botiga a Barcelona  que venia productes ecològics portats de França, es va aglutinar un grup de persones que, preocupats per la contaminació i els aliments que consumien, van començar a portar a terme una sèrie d’activitats. Un dels cofundadors, Joan Picazos, director general de Biocop Productes Biològics, ens recordava els seus començaments: “Un madrileny, un català i un americà, van llogar un petit local a Sant Boi de Llobregat, van comprar unes màquines i van començar a processar i envasar cereals. Van posar un anunci per ajudant de magatzem i allà em vaig presentar jo amb 16 anys”. Blat, arròs, mill, sal atlàntica, suc de canya cristal·litzat sense química, mel, oli… són alguns dels productes que s’esmenten en el Manifest de Vida Sana de 1975.

“BioCultura va establir les bases per al desenvolupament de l’agricultura biològica a Espanya”

La gent s’hi anava afegint, “però les nostres inquietuds no quedaven aquí”, ens explicava Àngels Parra, presidenta de Vida Sana i directora de Biocultura, “més que una alimentació més saludable i natural, buscàvem una vida en harmonia amb la Natura, un educació més assenyada, el respecte pels drets dels animals… un canvi de paradigma”. Es va començar a treballar per recuperar agricultors que volguessin iniciar-se en la pràctica de l’agricultura biològica. “En aquell temps, parlar dels problemes que comporta l’ús de pesticides en la salut de les persones i en el medi ambient era enfrontar-se amb un mur terrible d’incomprensió”, recorda Àngels Parra.

El 1981 es van constituir, per una banda, en associació, dedicada a la informació, divulgació i assessorament i, d’altra banda, en Societat Cooperativa de treball, dedicada a la producció i distribució d’aliments biològics. Anys més tard aquesta cooperativa es convertiria en Biocop, primer expositor de la primera edició de Biocultura, i avui en dia, una de les principals empreses d’aliments ecològics d’Espanya, que dóna feina a 40 persones i que, entre altres coses, va elaborar la primera pasta integral que es va vendre a Espanya al 1979.

El treball de l’Associació Vida Sana no ha cessat des de llavors. Va establir les bases per al desenvolupament de l’agricultura biològica a Espanya, a través dels quaderns de normes i va crear els avals de garantia Vida Sana que van funcionar fins a l’entrada en vigor del Reglament Comunitari. Ha estat fonamental en el procés que va conduir a l’ oficialització de la “agricultura biològica” al nostre país i a Europa i va ser la primera entitat a Espanya en llançar la campanya de conscienciació sobre el perill de la desforestació i la conveniència de l’ús del paper reciclat

A més de les quatre edicions a l’any de Biocultura són moltes més les activitats que Vida Sana porta a terme. Com ens explica Juan Carlos Moreno, membre de Vida Sana i director tècnic i de contractació d’estands de Biocultura, “el Màster en Agricultura Ecològica en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, el programa Empleaverde recolzat amb fons socials europeus i la Fundació Biodiversitat que organitza més de 33 cursos online i presencials a Espanya, el projecte Ecoestètica, la plataforma Cultivabio i l’edició en castellà de la revista The Ecologistsón també part important del treball de Vida Sana.” ” Quan em vaig fer soci el 1989 “, comenta, “buscava alguna cosa que realment defensés la terra i trobar que AVS defensava l’agricultura ecològica però no només que l’aliment no tingui pesticides ni adobs químics, sinó que ni la terra, ni les aigües subterrànies els tinguessin i, a més, respectant la fauna i flora… el 1994 em vaig incorporar formant part de l’equip organitzatiu de BioCultura. Han estat anys de lluita per fer comprendre a organismes oficials i al públic en general que no podíem seguir així”.

Autora: Marta Gandarillas – Bio Eco Actual