david samper

Aquest any proposem donar-li la volta al nadala i, en general, a tot el Nadal. Són unes dates per fer recompte, pensar en el que s’ha aconseguit i en el que ens queda per aconseguir; entre això últim, proposem que tinguin cabuda els propòsits d’un any nou molt més verd. ¡Brindem per un 2015 més sa! La nostra salut i la del medi ambient ho agrairan.

Canviar certs hàbits porta el seu temps i costa donar els primers passos cap a noves rutines, així que des del Consell d’Agricultura Ecològica de la Regió de Múrcia detallem algunes propostes “verds” per a l’any nou.

Incorporar productes ecològics a la teva alimentació pot ser un petit gran pas. Ja sabem que les dietes miracle no són la resposta; sí que ho és la dieta mediterrània. Per viure més anys, amb una bona figura i una salut de roure no hi ha res millor que seguir la dieta de l’àvia: plats amb bona matèria primera de base i on predomini una gran varietat de fruites, verdures i llegums. Els productes ecològics presenten totes les propietats intactes ja que no són modificats amb tècniques agressives ni tractats amb substàncies tòxiques. A més, concentren els nutrients i antioxidants sense un major contingut d’aigua. El que, per si fos poc, els fa més duradors.

Acostumem a comprar productes locals i de temporada. A més de que siguin ecològics, valora la proximitat del lloc on han estat produïts (molt i bo tenim al nostre país) i que estiguin en la seva època natural. Deixa els litxis per quan viatges a la Xina, i en aquestes festes, aprofita les mandarines, les aranges i els caquis!

Practicar esport: a la natura millor que en cap altre lloc. Perquè hi ha un gimnàs immens esperant allà fora que, a més, no cobra matrícula. Fes petits canvis, regala’t passejades, excursions i fes vida al camp, encara que sigui durant els caps de setmana. Mou-te molt i atura’t només una miqueta per respirar aquesta joia anomenada Natura.

Recicla, començant per la cuina, passant per l’armari i acabant per l’oficina. Igual que l’agricultura ecològica es basa en els principis de la sostenibilitat, la vida d’una persona també podria regir-se per ells. ¿Que estan mongetes aquestes pastanagues? Doncs a preparar un pa de pessic! Aquesta és l’actitud i així guanyem tots.

I finalment, però no menys important: proposem gaudir del temps. Un producte ecològic respecta el procés de maduració natural i amb ell, el temps necessari per treure de si mateix les millors qualitats. Apliquem aquesta fórmula i donem-nos temps per aturar, sentir i treure la millor versió de nosaltres mateixos. No se’ns ocorre un millor desig per al 2015.